Ar putea aparea schelele pe Opera Romana! A durat aproape 5 luni pana primaria a trimis clarificari la Bucuresti

La un an și jumătate de când a fost anunțat câștigătorul licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii, lucrările ar putea începe. În această săptămână ar putea fi primit avizul Comisiei Naționale de Monumente. Există însă o necunoscută: prețul ar putea să sufere modificări.

În martie 2016, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de peste 750.000 de lei, cu termen de execuție de șase luni, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL, însă șantierul n-a început nici până acum. În toamna anului trecut, Direcția pentru Cultură Timiș anunța Primăria Timișoara că lucrarea nu poate fi avizată. „Nu se avizează intervenția propusă, deoarece documentația prezentată propune măsuri de intervenție fără a avea finalizate intervențiile pentru studierea pietrei, mortarelor de legătură și complementare a cărămizilor din zidării, a factorilor de deteriorare a materialelor”, se preciza într-o adresă semnată de Sorin Predescu, directorul DJC.

Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.

În luna mai 2017, primarul Nicolae Robu spunea că lucrurile erau pe cale să se clarifice. „Este în avizare la o comisie de la Ministerul Culturii (…) Proiectul a fost în discuție la Comisia de Monumente de la București, pe plan local s-au terminat avizările. De acolo ne-au cerut mai multe clarificări”, explica edilul. La vremea respectivă însă, clarificările nici măcar nu fuseseră trimise la București! La începutul lunii iunie, Ministerul Culturii preciza, negru pe alb, că „La Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost înregistrată documentația tehnică privind reabilitarea fațadei placate cu travertin de la Palatul Cultural Timișoara. În urma analizării conținutului, direcția de specialitate a făcut o solicitare de completare adresată primăriei, cu adresa DPC 653/13.02.2017, la care până în prezent nu a primit răspuns”! Trecuseră, așadar, patru luni în care dinspre Timișoara a fost o tăcere totală!

Acum, Robu spune că au fost trimise, în sfârșit, la minister toate documentele. Întrebat de ce a durat aproape cinci luni, în condițiile în care reabilitarea Operei este considerată o lucrare de maximă importanță, edilul spune că nu e vina primăriei. „Documentația este depusă, în sfârșit, revizuită, la Monumente. A durat așa de mult din cauza proiectantului, nu a primăriei. Noi a trebuit să trimitem acolo opiniile proiectantului, soluții noi, abia acum ni le-au dat. În această săptămână se întrunește Comisia de monumente la Ministerul Culturii și, dacă primim avizul, dăm drumul imediat lucrării”, a spus, pentru deBanat.ro, primarul. El admite însă că ar putea să nu fie totuși atât de simplu, în condițiile în care nu se cunosc costurile după ultimele modificări. „Cred că vom păstra rezultatele vechii licitație și câștigătorul. Numai dacă modificările sunt de așa natură să nu se poată rezolva lucrurile prin dispoziție de șantier, trebuie altă licitație. Încă nu știm dacă vor crește costurile. După ce ministerul aprobă noile propuneri, se face o evaluare și vom vedea”, a mai precizat Nicolae Robu. Dacă totul merge bine, șantierul va începe, în sfârșit, în acest an. De pe fațada Operei au căzut, între timp, în urmă cu câteva luni, mai multe bucăți.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

O oră ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

O oră ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

2 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

2 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

2 ore ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

3 ore ago