Categories: Primăria Timişoara

Ce facem cu Podul de Fier? Un consilier local cauta idei „wow” care sa-l readuca la viata / FOTO

Podul de Fier din Iosefin trebuie readus la viață. Un consilier local vrea să propună organizarea, de către primărie, a unui concurs de proiecte care să scoată din uitare unul dintre cele mai frumoase poduri din Timișoara. Ideea nu e nouă, dar nu s-a făcut niciodată nimic concret.

Prin 2014, fostul viceprimar Traian Stoia anunța că Podul de Fier va fi transformat în terasă și erau așteptate proiecte de amenajare. Existau, la vremea respectivă, sunt două propuneri. „Sunt venite de la nişte oameni care vor să închirieze şi să facă ceva acolo. Nu primăria face terasă acolo, o va face o firmă privată, în condiţiile pe care primăria le acceptă. Noi trebuie să scoatem un proiect la licitaţie. Nu-l avem şi ne bucurăm dacă vin oamenii cu proiecte şi le dăm la specialiştii noştri să-şi dea cu părerea”, spunea Stoia. El a prezentat, la vremea respectivă, că pe pod ar putea fi amplasate mese și scaune pe ambele părți, urmând să fie lăsat un culoar de trecere pentru pietoni, sau ar putea fi extins în exterior, cu o podea din sticlă prin care să se vadă apa. Trei ani mai târzui, totul a rămas în stadiul de poveste.

Acum, un consilier local vrea să propună oficial reabilitarea vechiului pod și integrarea lui, în adevăratul sens, în circuitul turistic al Timișoarei. „Podul de Fier este deocamdată un obiectiv uitat (…) Chiar dacă vechimea de peste 100 de ani l-ar califica pentru o soartă mai bună, nu a prezentat interes pentru o justă punere în valoare. Cred că a sosit momentul ca acest pod să reintre în rândul obiectivelor de prim rang ale orașului (…) Podul poate fi pus în valoare în multe moduri. La unele m-am gândit eu, la altele s-au gândit alții. Cred că e important să fie pusă în final în practică cea mai inovatoare, cea mai de efect, cea mai …«waww» idee (…) Voi propune Consiliului Local demararea unui concurs de proiecte cu premii care să prevadă amenajarea, funcționalitatea, organizarea din jurul Podului de Fier (…) Sunt pe deplin încrezător că viziunea celor ce vor lansa proiecte pe acest subiect va duce la găsirea în final a unei soluții care să pună încă un punct deosebit de atractiv pe harta orașului”, spune liberalul Ștefan Sandu.

Conform legendelor locale, acest pod ar fi fost ridicat pe baza desenelor faimosului Gustave Eiffel. Informația nu a fost confirmată, însă ce se știe oficial este că el a costat 70.000 de coroane, fiind terminat în 1917. Este exclusiv pietonal și nu a mai fost renovat de multă vreme.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

25 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

50 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago