Categories: SocialUltima ora

Colonada din Buzias, proaspat refacuta, luminata superb la ceas de noapte / FOTO

Cea mai lungă colonadă din Europa, simbolul orașului Buziaș, vă așteaptă s-o redescoperiți! La ceas de seară, când se lasă și răcoare în parc, o plimbare pe acest minunat traseu, care este și acum și iluminat, poate fi perfectă în această vară. Refacerea colonadei a costat peste 1,1 milioane de euro, cei mai mulți bani de la bugetul local.

Ajunsă aproape o paragină din cauza intemperiilor, colonada de la Buziaş a stat aproape doi ani în șantier. Reabilitarea a costat în total, 5,1 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 3,8 milioane, de la bugetul local. Au fost refăcute, de asemenea, și foișoarele Iosif și Mihai. A durat un pic mai mult decât se estimase, pentru că a fost nevoie de refacerea proiectului în ceea ce privește pavajul. „Inițial, ar fi trebuit să fie din granit. Ministerul Culturii a solicitat ca acesta să fie din lemn, dar, având în vedere intemperiile, întreţinerea ar fi fost foarte costisitoare. Sub podeaua de lemn s-a descoperit cărămidă, astfel că am propus ca pavajul să fie din cărămidă”, a explicat primarul Sorin Munteanu. Aceasta a și postat, de altfel, primele imagini cu frumoasa colonadă refăcută, iluminată pe timp de noapte. Sunt nu mai puțin de 75 de lampadare montate pe traseu, iar în foișoare sunt reflectoare. Lucrarea are o garanție de zece ani și a fost făcută de o firmă din Baia Mare. Colonada de la Buziaş este cea mai lungă din Europa, depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden. Construcția colonadei a început în 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, pentru plimbările soției sale Elisabeta de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

56 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

4 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

5 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

6 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago