Categories: EconomicSănătate

Crenvurstii pentru copii: intre prea multa sare, mazare si extract de sfecla

Mult prea sărate și cu mult prea puțină carne – așa sunt cele mai multe sortimente de crenvurști pentru copii care se găsesc în magazinele românești. Și, dacă nu au carne, au piele și… mazăre! În plus, la fabricarea lor se folosesc aditivi care, în unele țări, sunt interziși.

Asociația Pro Consumatori a analizat sortimentele de crenvurşti pentru copii care se găsesc în supermarketurile din România. Mulți părinți preferă acest preparat, considerând că le asigură celor mici o masă gustoasă, sănătoasă și sățioasă. În realitate, crenvurștii pentru copii, care teoretic ar trebui să fie un produs superior, sunt o „colecție” de ingrediente care ar trebui să pună pe gânduri orice părinte. În afară de mai mult sau mai puțină carne, specialiștii au găsit piele de pui, slănină, apă, fibre vegetale de mazăre, amidon, proteină din lapte, maltodextrină, dextroză, zahăr din trestie nerafinat, grăsime vegetală, ulei vegetal de palmier, ulei de rapiţă, arome, extract de drojdii, extracte de condimente, extract de acerola, extracte de sfeclă roşie, curcuma și ibiscus, usturoi şi sfeclă.

Conținutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variază între 1,4 și 2,5 grame. Copiii care consumă o cantitate de sare mai mare decât necesarul zilnic au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 200,7 și 275 kcal. De asemenea, cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 15,1 și 24 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 4,16 și 9,6 grame. Cantitatea de proteine variază între și 14,5 grame. Ministerul Sănătăţii nu recomandă copiilor alimentecare conţin mai mult de 20 grame grăsimi per 100 grame produs, din care grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 5 grame per 100 grame produs, iar conţinutul de sare să nu fie mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Așa se explică, spun specialiștii, statisticile care arată că 1 din 25 de copii are România au colesterolul ridicat, faţă de media europeană, unde numai 1 din 200 de copii are această problemă. În România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă.

Aditivi folositi

  • E120 – carmin/acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila.
  • E250 – nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne. Este inclus de autorităţile europene şi nord-americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada este interzis.
  • E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.
  • E300 – acidul ascorbic în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.
  • E330 – acidul citric, un agent de reglare a acidități, care distruge smalţul dentar și nu este recomandat în alimentaţia copiilor.
  • E435 – polisorbat este un compus sintetic obţinut din oxid etilenic, sorbitol şi acid stearic. Studiile realizate pe cobai au arătat că este potenţial cancerigen şi mutagen.
  • E450 – difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.

Top 5 după conţinutul declarat de carne

Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) – 93% carne din pulpă de porc
Martinel (Reinert) – 85% carne de porc
Perfect Poultry (Slovenia) – 82% carne (53% carne de curcan şi 29% carne de pui), Perutnina Ptuj (Slovenia) – 82% carne de pui
Forzoso (Cris-Tim) – 59% carne pui şi 29% piele pui
Banat bun (Jumbo) – 59% piept de pui.

Top 5 după conţinutul declarat de proteine

Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) – 14,5 grame
Perfect Poultry (Slovenia) – 14 grame
Forzoso (Cris-Tim) – 13,64 grame
Martinel (Reinert) – 13,5 grame
Obrăjori (Cris-Tim) – 13,2 grame

Top 4 după conţinutul declarat de grăsimi

Pikok (Prime Food Polonia) şi Martinel (Reinert) – câte 24 grame
Perfect Poultry (Slovenia), Perutnina Ptuj (Slovenia) şi Banat bun (Jumbo) – câte 20 grame
Forzoso (Cris-Tim) – 15,73 grame
Obrăjori (Cris-Tim) – 15,1 grame

Top 5 după conţinutul declarat de acizi graşi saturaţi

Martinel (Reinert) – 9,6 grame
Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) – 8 grame
Banat bun (Jumbo) – 7,8 grame
Perfect Poultry (Slovenia) şi Perutnina Ptju (Slovenia) – câte 5,6 grame
Obrăjori (Cris-Tim) – 4,6 grame

Top 5 după conţinutul de sare

Banat bun (Jumbo) – 2,5 grame
Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) – 2,3 grame
Martinel (Reinert) – 2 grame
Perfect Poultry (Slovenia) şi Perutnina Ptju (Slovenia) – câte 1,6 grame
Obrăjori (Cris-Tim) – 1,5 grame

Top 5 după valoarea energetică declarată

Martinel (Reinert) – 275 kcal
Perfect Poultry (Slovenia) – 238 kcal
Perutnina Ptju (Slovenia) – 234 kcal
Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) – 232 kcal
Banat bun (Jumbo) – 224 kcal

Top 5 după numărul de aditivi alimentari

Perutnina Ptuj (Slovenia) – 5 aditivi (difosfați de sodiu, acid ascorbic, acid citric, nitrit de sodiu și acetat de sodiu)
Perfect Poultry (Slovenia) – 4 aditivi (difosfat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu și acetat de sodiu); Banat bun (Jumbo) – 4 aditivi (fosfați, ascorbat de sodiu, polisorbat și carmin).
Martinel (Reinert) – 3 aditivi (difosfați de sodiu, acid ascorbic și nitrit de sodiu).
Obrăjori (Cris-Tim) – 2 aditivi alimentari (difosfați și nitrit de sodiu)
Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) nu conține aditivi

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

7 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

10 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

13 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

15 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

18 ore ago