Categories: Social

Scoala de pictat icoane, la Manastirea Oasa. Cum te poti inscrie

Dacă vreți să aflați cum să pictați cele mai frumoase icoane, vă puteți căuta inspirația, în această vară, la Mănăstirea Oașa. Vor fi două serii ale școlii de iconografie, la care veți putea pune întrebări și să luaţi notiţe, precum și să pictaţi alături de iconarii Mânăstirii Oaşa.

„Necontenit şi însetat, cu răbdare şi sârg, cu dor de pictură, de tainic şi de frumos. Te invităm pentru câteva zile în atelierul de pictură al unei mânăstiri. Să-ţi exersezi privirea, să-ţi testezi îndemânarea. Vei aprofunda gramatica icoanelor şi vei picta cot la cot cu monahi iconari şi alţi câţiva căutători de frumuseţea lui Dumnezeu, ca tine”, sună invitația adresată celor care vor ca, în această vară, să aibă parte de o altfel de experiență. Trebuie doar să aveți un pic de talent, pe care să-l fi încercat deja. La Şcoala de iconografie „Privire în adânc”, ediţiile a II-a şi a III-a, ce se vor desfăşura la Mănăstirea Oaşa şi la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din Găbud, veţi avea posibilitatea să puneţi întrebări, să luaţi notiţe şi să pictaţi alături de iconarii Mânăstirii Oaşa. Este voIeromonahul Pantelimon Şuşnea a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, secţia Pictură de şevalet, este preot slujitor în mănăstire şi pictează icoane de 23 ani. Ieromonahul Teofil Bâra a absolvit Facultatea de Inginerie – TCM Sibiu, este preot slujitor în mânăstire şi pictează icoane în atelierul Mânăstirii Oaşa de 16 ani. Monahul Modest Moldovan pictează icoane de 36 de ani. Mai întâi a învăţat pictarea icoanelor pe sticlă la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Apoi a fost monah în obştea Mânăstirii Prodromu din Sfântul Munte Athos, unde a lucrat în cadrul atelierului de iconografie, învăţând pictarea icoanelor pe lemn. Ediţia a II-a are loc în perioada 1-10 august, la Mânăstirea Oaşa, iar ediția a III-a se desfășoară în intervalul 1-14 septembrie, la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul, Găbud. Datele limită de înscriere sunt 20 iulie, respectiv 20 august. În fiecare serie vor fi câte 12 participanți, care trebuie să aibă cunoştinţe medii în iconografie şi vor să-şi perfecţioneze tehnica de pictură. Pentru înscriere, fiecare participant trebuie să trimită aici un portofoliu format din 5-10 fotografii cu icoane proprii (fotografii de ansamblu şi de detaliu), precum şi un CV. Mai trebuie să știți că este recomandată participarea la slujbe şi obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică, precum şi la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână. Participanții vor fi selectați, în urma portofoliilor trimise, de către părintele iconar ieromonah Pantelimon Suşnea.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

13 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

14 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

14 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

14 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

15 ore ago