Categories: Partide

Catalin Drula l-a învins pe Nicusor Dan. Pozitia oficiala a USR fata de Referedumul Coaliției pentru Familie

USR se va poziționa împotriva inițiativei de modificare a Constituției inițiată de Coaliția pentru Familie. Decizia fost luată în urma unui referendum intern al partidului, câștigat de facțiunea USR Liberal, printre ai cărei lideri se numără deputatul de Timiș Cătălin Drulă. Nicușor Dan a susținut neimplicarea partidului în aceasta chestiune, urmând să renunțe oficial la președinția USR.

În USR s-au conturat trei tabere în privința modificării Constituției ințiată de Coaliția pentru Familie în sensul în care familia se definește ca uniune dintre un bărbat și o femeie. Președintele demisionar al USR, Nicușor Dan, a propus ca partidul să nu se implice în această chestiune, lăsând la latitudinea fiecărui membru să aleagă. De altfel, el a demisionat din funcție, anunțând că se va înatorce doar în cazul în care USR va adopta această poziție. În afara acestei păreri, s-au mai format două tabere: liberalii (progresiștii) și tradiționaliștii. Primii doreau ca USR să se plaseze împotriva modificării constituției, în timp ce tradiționaliștii sunt în favoarea familie tradiționale.

Pentru a tranșa această dispută internă, USR a organizat un referendum intern printre toți membri de partid. Din totalul de 1.829 de membri, au votat 1.453, prezența fiind de 78%. Dintre aceștia, 52,7% (766 membri) au votat pentru poziționarea partidului față de ințiativă, iar 688, împotrivă. La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 184 au votat „pro”, iar 864 (82,5%) au votat „contra”. Ca atare, tabără progresistă din partid a câștigat această dispută internă, USR urmând să se poziționeze împotriva modificării Constituției. Unul dintre liderii facțiunii USR Liberal este și deputatul de Timiș Cătălin Drulă. La puțin timp după anunțarea rezultatelor, el a postat pe Facebook un comentariu vizavi de această victorie, dar și un atac dur la adresa lui Nicușor Dan. „USR se va poziționa împotriva revizuirii Constituției României inițiată de Coaliția pentru Familie, dovedind astfel că susține și apără libertățile și viitorul românilor. Membrii USR au pus interesele de modernizare ale societății românești și ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj și șantajului emoțional exercitat asupra lor. USR Liberal cheamă la dialog platformele, grupurile si membrii USR pentru a decide pașii de urmat după referendum. Rezultatul demonstrează că USR este singurul partid modernizator și proeuropean al României și că este angajat, unit și puternic, în lupta cu vechile partide, PSD si PNL, care, prin susținerea unei coaliții cu un program iliberal, au dezertat de la obligația de a ne apăra libertatea (…) USR Liberal dezaprobă faptul că fostul președinte al USR Nicușor Dan s-a pus pe sine deasupra partidului și afirmă cu tărie că USR va continua să rămână un partid al membrilor săi și al cetățenilor și nu al unui singur om. Dezavuăm telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid și continuarea campaniei în timpul referendumului, toate elemente care denota lipsa de respect față de membrii USR, care așteptau respectarea regulilor principial agreate”, a arătat Drulă, în numele USR Liberal.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

59 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago