Culmea perfectionarii: traseist politic, la curs de moralitate! Pe unde s-au scolit consilierii din Timis

La ce folosește un curs de etică și moralitate în instituțiile publice? De exemplu, la perfecționarea unui… traseist politic, consilier local! O parte din aleșii din Timișoara și Timiș au profitat de oferta de cursuri și au mers, în această vară, la mare. Alții se pregătesc de mers la munte, la toamnă, în aceleași scopuri educative.

Afacerea cursurilor de perfecționare în administrația publică a luat avânt în ultimii ani. Este funcțională o adevărată rețea care aduce bani grămadă în buzunarele proprietarilor firmelor acreditate. Rețeta e simplă: bugetele locale plătesc cursuri organizate în stațiuni de la munte sau mare, iar serviciile de cazare și transport costă și de trei ori mai mult decât latura educativă. Se stă, în unele cazuri, la patru stele, cu all inclusive, ca nu cumva să aibă de suferit obrazul fin al funcționarului public. În Timiș, o parte din primării au cheltuit, în această vară, peste 650.000 de lei pentru a-și trimite angajații la mare, în Delta Dunării sau la spa. Primăria Timișoara a alocat pentru „pregătire profesională” suma de 821.271 lei, din care 631.621 lei pentru cazare și transport. CJ Timiș a plătit până acum în acest scop aproape 550.000 lei și mai are alocat încă o dată pe atât. La o simplă adunare care nu include toate unitățile administrativ-teritoriale din Timiș și nici toate instituțiile publice, suma cheltuită în 2017 pe cursuri depășește 2 milioane de lei.

Citește și: Vacante all inclusive, pe bani publici. Pe unde s-au perfectionat functionarii din Timis / LISTA DESTINATIILOR

Pot participa la aceste cursuri și consilierii locali și județeni, Legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali, permițându-le acest lucru. La Județ, 16 din cei 37 de consilieri s-au înscris și au mers la perfecționare. Iată ce au ales:

  • Cursul „Provocări și tendințe în managementul din administrația publică, surse de finanțare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse”: Cosmin Costa (PNL), Alexandru Iovescu, Romanița Jumanca, Deian Plavoșin, Roxana Manasia Tîrpe, Nicolaie Avram, toți PSD
  • Cursul „Comunicare externă și crearea imaginii instituției”: Adrian Pășcuță (între timp demisionat din CJ), Sorina Ciurlea, Adrian Ștef, Lucian Blaga, toți PNL
  • Cursul „Urbanismul și autorizarea construcțiilor, taxe și impozite”: Narcis Bobic (PSD), Tiberiu Lelescu (PNL)
  • Cursul „Management administrativ, asigurarea performanței instituțiilor publice”: Florica Lupuț (PSD)
  • Cursul „Management performant, planificare strategică și dezvoltare urbană integrată”: Dorin Cândea (PMP)
  • Cursul „Rolul comunicării în instituțiile publice”: Dorin Cutu (PSD)
  • Cursul „Managementul resurselor umane și dezvoltare organizațională”: Romică Adrian Clain (PSD)

Consilierii locali au avut alte preocupări în această vară. Din cei 27 de aleși timișoreni, numai unul și-a sacrificat o parte din vacanță pentru a se perfecționa. Este vorba despre Marius Cristinel Dugulescu (PMP), care, în perioada 13-20 august, a mers la Costinești, unde a mers la cursul „Etică, moralitate și integritate în instituțiile publice”! Dugulescu este, conform propriilor declarații, la al treilea partid. El a început politica în PDL, după care a anunțat că intră în PNL și a și fost prezentat ca o mare achiziție a liberalilor, în prezența președintelui de atunci al partidului, Crin Antonescu. Apoi, în toamna lui 2012 a candidat la parlament din partea PP-DD, iar acum este „popular” în barca lui Băsescu. Consilierul local spune însă că n-a fost și practic membru PNL.

Pe de altă parte, în toamnă, 11 consilieri locali vor merge și ei să se perfecționeze. Cursul ales se numește „Comunicare și bazele administrației publice” și va avea în perioada 1-8 octombrie, la Predeal. S-au înscris la acest curs liberalii Daniela Mariș, Lorenzo Barabaș, Simion Moșiu, Radu Dimeca, Adrian Lulciuc, Lucian Căldăraru, Alin Sîrbu, Ciprian Mihok, Ștefan Sandu și Adelina Tîrziu, dar și reprezentantul ALDE Ilare Bordeașu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

16 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

19 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

19 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

20 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

20 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

20 de ore ago