Următoarele zile vor aduce la Timişoara codul portocaliu de caniculă, iar medicii recomandă o serie de măsuri pentru a contracara efectele temperaturilor extrem de ridicate de afară. Direcția de Sănătate Publică Timiș solicită oamenilor să evite pe cât posibil expunerea la soare în intervalul orar 11-18. Dacă ieșiți din casă, atunci alegeți să purtaţi îmbrăcăminte lejeră, din ţesături cât mai subţiri, în culori deschise, şi încercaţi să acoperiţi întreg corpul pentru a proteja pielea de arsurile solare. De asemenea, purtaţi accesorii necesare în această perioadă, respectiv ochelari de soare, pălării, eşarfe. Doctorii vă sfătuiesc să nu circulaţi pe distanţe lungi şi expuse complet soarelui. Pentru a nu fi afectaţi de caniculă este recomandat să beţi zilnic între 2- 2,5 litri de apă, de preferinţă apă plată, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume în stare crudă (salate), iaurt şi lapte bătut, în general optaţi pentru o alimentaţie uşoară şi, dacă este posibil, evitaţi alimentele prăjite. Reduceţi consumul de cafea, evitaţi băuturile carbogazoase şi alcoolul, mai recomandă DSP Timiş. „Optaţi pentru duşuri cu apă caldă (nu fierbinte, nu rece) şi menţineţi o riguroasă igienă personală. Evitaţi efortul fizic pe parcursul zilei, mai ales cînd temperaturile depăşesc gradul de confort pentru organism. Evitaţi consumul crescut de zahăr. Supravegheaţi cu mare atenţie copiii. Nu-i lăsaţi să se joace în plin soare, la ore cu temperaturi ridicate sau în zone aglomerate. De asemenea, hidrataţi-i cu atenţie. Aerisiţi locuinţele/încăperile dimineaţa şi seara, după care închideţi ferestrele şi folosiţi draperii sau jaluzele în culori deschise. Folosiţi lumina artificială cât mai puţin şi numai acolo unde este necesar. Adaptaţi aparatele de aer condiţionat la o temperatură cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientului. Păstraţi contact permanent cu persoanele pe care le ştiţi a fi bolnave, singure sau cu probleme mari de adaptabilitate termică”, sunt recomandările transmise de specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiș.
Tot din cauza temperaturilor ridicate, există şi riscul unor probleme legate de păstrarea alimentelor. Nu uitați să verificaţi zilnic prospeţimea alimentelor gătite şi păstrate la rece. În această perioadă, evitaţi consumul de dulciuri cu creme şi alimente cu sosuri şi maioneză. De asemenea, închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie. În cazul unui disconfort fizic prelungit (stare febrilă, dureri persistente etc) luaţi legătura cu medicul de familie. Persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune sunt sfătuite de specialiștii de la DSP Timiș să rămână acasă pe timpul zilei şi să consulte medicul de familie, respectiv cel curant, pentru adaptarea schemei de tratament, dacă condiţiile cer acest lucru.
Recomandările sunt adresate întregii populaţii, însă sunt vizate mai ales persoanele vârstnice, bolnave cronic şi copiii.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…