Categories: SănătateUltima ora

Medic din Timisoara, sponsorizat cu peste 105.000 euro de industria farma. Inca un timisorean in primii 10 / TOP

Nu mai puțin de 50 de milioane de euro au ajuns în sistemul sanitar românesc în 2016, din partea industriei farmaceutice și a dispozitivelor medicale. Cei mai sponsorizați 10 medici din România au primit,în total, aproape 700.000 de euro. Printre aceștia se numără și doi timișoreni.

Observatorul Român de Sănătate a analizat datele raportate de sponsorii din industria farmaceutică și beneficiarii acestor sponsorizări, aferente anului 2016, și publicate pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, făcând o „radiografie” sistemului sanitar românesc, prin prisma banilor veniți de la marii producători din domeniu. „Acest raport reprezintă prima analiză exhaustivă a transferurilor de valoare realizate în anul 2016 între industria farmaceutică și medici, societăți profesionale medicale, spitale, organizații de pacienți, asociații cu activitate în domeniul sanitar din România (…) Este în interesul companiilor din industrie, al medicilor și celorlalți actori din sistemul sanitar ca fidelitatea și calitatea acestor raportări să se îmbunătățească de la an la an. Este singura modalitate prin care poate fi asigurată o diferențiere reală între jucătorii corecți și cei incorecți din sistemul medical și prin care interesele pacienților vor prima cu adevărat în fața oricăror altor interese comerciale”, spun cei de la ORS.

Conform datelor analizate, situația arată astfel:

  • 50 milioane euro – totalul transferurilor de valoare raportate de industria farmaceutică şi a dispozitivelor medicale pentru anul 2016
  • 18,7 milioane euro – valoarea totală a sponsorizărilor destinate evenimentelor educaționale medicale
  • 11 milioane euro – valoarea totală a finanțărilor raportate sub formă de mijloace materiale (donații de medicamente, echipamente medicale, teste pentru pacienți, mobilier etc.)
  • 5,9 milioane euro – valoarea totală a sponsorizărilor destinate evenimentelor şi deplasărilor internaționale
  • 1,3 milioane euro – suma totală plătită medicilor pentru consultanță

În ceea ce privește spitalele publice, banii cei mai mulți au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Oncologie Iaşi și Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti. Niciun spital din Timișoara nu se află în top 10 la această categorie. Peste 90% din finanțare în ceea ce privește spitalele a fost acordată sub formă de donații de medicamente, aparatură, consumabile de laborator sau mobilier. Pe specialități, cel mai bine finanțate au fost pneumoftiziologia, diabetul/nutriția și cardiologia.

Când vine vorba despre medici, cei mai sponsorizați 10 medici din România au primit, în 2016, în total, 689.853 euro. Există, de asememea, sponsorizări oferite nu direct medicilor, ci unor firme sau fundații controlate de aceștia. Pe locul întâi la această categorie se află Fundația Cardioprevent, condusă de prof. dr. Dan Gaiță din Timișoara, care a primit sponsorizări în valoare de 981.625 lei. Pe locul al doilea se află Fundația Pro, condusă de prof. dr. Tudor Udriștoiu din Craiova, cu 294.822 lei, iar pe trei este Corvitmed SRL, deținută de prof. dr. Daniel Lighezan din Timişoara, cu 112.241 lei. Ambii medici timișoreni din acest clasament sunt cardiologi.

În total, medicii au primit 103,6 milioane de lei, adică 45.1% din totalul plăților raportate de industrie. Mai trebuie spus că sponsorizările primite individual de medicii din top 10 provin majoritar din partea unei singure companii farmaceutice/de dispozitive medicale. Compania Linde Gaz Romania a finanțat trei sferturi din sponsorizările primite de medicii aflați pe primele patru locuri din top. În Top 10 medici, realizat în funcție de banii veniți din industria farma, sunt și doi timișoreni. Pe doi se află pneumologul Ștefan Mihăicuță, iar pe șase, cardiologul Lucian Petrescu.

Top 10 medici beneficiari

  1. Deleanu Oana Claudia (pneumoftiziologie) – 679.213 lei
  2. Mihăicuță Ștefan (pneumoftiziologie) – 473.379 lei
  3. Dumitrache Rujinski Ștefan (pneumoftiziologie) – 440.864 lei
  4. Mihălțan Florin Dumitru (pneumoftiziologie) – 393.460 lei
  5. Fira Mlădinescu Ovidiu (pneumoftiziologie) – 218.144 lei
  6. Petrescu Lucian (cardiologie) – 213.449 lei
  7. Balea Marius Ioan (pneumoftiziologie) – 208.371 lei
  8. Bumbea Horia (hematologie) – 202.487 lei
  9. Lupu Anca Roxana (hematologie) – 195.425 lei
  10. Popescu Alina Viorela (pneumoftiziologie) – 194.470 lei
Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago