Nu mai puțin de 50 de milioane de euro au ajuns în sistemul sanitar românesc în 2016, din partea industriei farmaceutice și a dispozitivelor medicale. Cei mai sponsorizați 10 medici din România au primit,în total, aproape 700.000 de euro. Printre aceștia se numără și doi timișoreni.
Observatorul Român de Sănătate a analizat datele raportate de sponsorii din industria farmaceutică și beneficiarii acestor sponsorizări, aferente anului 2016, și publicate pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, făcând o „radiografie” sistemului sanitar românesc, prin prisma banilor veniți de la marii producători din domeniu. „Acest raport reprezintă prima analiză exhaustivă a transferurilor de valoare realizate în anul 2016 între industria farmaceutică și medici, societăți profesionale medicale, spitale, organizații de pacienți, asociații cu activitate în domeniul sanitar din România (…) Este în interesul companiilor din industrie, al medicilor și celorlalți actori din sistemul sanitar ca fidelitatea și calitatea acestor raportări să se îmbunătățească de la an la an. Este singura modalitate prin care poate fi asigurată o diferențiere reală între jucătorii corecți și cei incorecți din sistemul medical și prin care interesele pacienților vor prima cu adevărat în fața oricăror altor interese comerciale”, spun cei de la ORS.
Conform datelor analizate, situația arată astfel:
În ceea ce privește spitalele publice, banii cei mai mulți au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Oncologie Iaşi și Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti. Niciun spital din Timișoara nu se află în top 10 la această categorie. Peste 90% din finanțare în ceea ce privește spitalele a fost acordată sub formă de donații de medicamente, aparatură, consumabile de laborator sau mobilier. Pe specialități, cel mai bine finanțate au fost pneumoftiziologia, diabetul/nutriția și cardiologia.
Când vine vorba despre medici, cei mai sponsorizați 10 medici din România au primit, în 2016, în total, 689.853 euro. Există, de asememea, sponsorizări oferite nu direct medicilor, ci unor firme sau fundații controlate de aceștia. Pe locul întâi la această categorie se află Fundația Cardioprevent, condusă de prof. dr. Dan Gaiță din Timișoara, care a primit sponsorizări în valoare de 981.625 lei. Pe locul al doilea se află Fundația Pro, condusă de prof. dr. Tudor Udriștoiu din Craiova, cu 294.822 lei, iar pe trei este Corvitmed SRL, deținută de prof. dr. Daniel Lighezan din Timişoara, cu 112.241 lei. Ambii medici timișoreni din acest clasament sunt cardiologi.
În total, medicii au primit 103,6 milioane de lei, adică 45.1% din totalul plăților raportate de industrie. Mai trebuie spus că sponsorizările primite individual de medicii din top 10 provin majoritar din partea unei singure companii farmaceutice/de dispozitive medicale. Compania Linde Gaz Romania a finanțat trei sferturi din sponsorizările primite de medicii aflați pe primele patru locuri din top. În Top 10 medici, realizat în funcție de banii veniți din industria farma, sunt și doi timișoreni. Pe doi se află pneumologul Ștefan Mihăicuță, iar pe șase, cardiologul Lucian Petrescu.
Top 10 medici beneficiari
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…