Primăria Timișoara se poate apuca să amenajeze banda suplimentară din Piața Mărăști. Direcția Județeană de Cultură a emis avizul care lipsea, după ce municipalitatea a făcut un proiect pentru această lucrare. Șantierul poate începe, dar numai sub supraveghere arheologică.
Reprezentanții Direcției Tehnice din Primăria Timișoara au desființat, în primăvară, trecerea de pietoni din Piața Mărăști, anunțând că urmează să mai creeze o bandă în intersecție, pentru fluidizarea traficului. Șantierul n-a început încă, pentru că, explica primarul Nicolae Robu la finalul lunii iulie, nu existau toate avizele. Lipsea unul de la Direcția Județeană pentru Cultură, instituție care ceruse proiectul lucrării. „Nu ne acceptă decât cu proiect, cu ștampilă, cu tot… Este vorba despre Direcția Județeană de Cultură. A trebuit să găsim un proiectant, au spus că nu discută altfel. Este zonă protejată, de aceea este nevoie de acest aviz. Direcția Județeană de Cultură ne ține pe loc. Trebuie să înțeleagă și ei că e pentru binele orașului (…) Mai judeci și cu bunul simț lucrurile, nu se sapă adânc, nu se merge la clădiri, de ce să complici totul?”, declara Robu.
Între timp, primăria s-a conformat cerințelor DJC, a adus proiectul și a primit, în sfârșit, avizul. „Au înțeles că nu se poate fără proiect și, de îndată ce l-au prezentat, a trecut prin comisii și a fost avizat. Acest aviz a fost însă emis cu supraveghere arheologică”, a precizat Sorin Vlad Predescu, directorul de la Cultură. Practic, „se va realiza obligatoriu cercetarea arheologică preventivă a perimetrului în care a fost identificat patrimoniu arheologic”. În Timiș, sunt abilitate să facă astfel de cercetări arheologice Universitatea de Vest și Muzeul Național al Banatului, astfel că PMT trebuie să încheie contract cu una dintre acestea. „Procedura de descărcare de sarcină arheologică este prevăzută de legislaţia în vigoare implicând cercetarea arheologică preventivă care se va finaliza cu acordarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru zona purtătoare de sarcină arheologică sau, după caz, a avizului favorabil pentru faza de execuţie. Emiterea certificatului privind eliberarea de sarcină arheologică a unui teren este obligatorie (…) Certificatul de descărcare de sarcină arheologică este emis de către DJC Timiş, pe baza Raportului de cercetare arheologică preventivă şi a avizului favorabil al Comisiei Naţionale de Arheologie”, se mai precizează în avizul primit de la PMT. Primăria trebuie să se conformeze, deoarece efectuarea oricăror lucrări fără certificat de descărcare arheologică este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. S-a întâmplat deja pe șantierul de la Popa Șapcă, unde firma constructoare a primit 10.000 de lei amendă și s-a ales cu dosar penal, după ce a lucrat fără să dețină acest document.
Lucrarea de la Mărăști presupune amenajarea unei benzi de circulație suplimentare în sensul giratoriu. „Nu se ia din spațiul verde. După rondoul din insulă urmează o parte cu piatră de pavaj. Se ia puțin din partea aceasta, se ia din trotuare, care sunt foarte largi, de jur împrejur. Vor fi mutați acei stâlpi care sunt pe toate laturile, încât să se poată muta trotuarele (…) Nu e cazul să se ajungă la micșorarea insulei din mijlocul sensului giratoriu”, a explicat Robu. Intersecția din Piața Mărăști este una dintre cele mai aglomerate din Timișoara.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…