Comunitățile locale trebuie să decidă dacă vor sau nu ca în orașele lor să fie deschise hypermarketuri. Este opinia primarului Nicolae Robu, care spune că producătorii locali trebuie să fie cât mai aproape de consumatori. La rândul lor, aceștia nu ar trebui să meargă kilometri întregi pentru a-și face cumpărăturile.
În România ultimelor zile se discută intens din nou despre mutarea hypermarketurilor în afara orașelor. Ideea este susținută de ministrul Agriculturii, celebrul Petru Daea, care spune că o astfel de măsură ar fi în sprijinul micilor producători locali. Întors recent din Spania, primarul Nicolae Robu se opune unei astfel de reglementări. „Eu sunt un primar care vrea hypermarketuri în oraș, nu în afara orașului! După cum vreau și piețe țărănești și mici magazine tot în oraș, nu în afara orașului, bineînțeles”, a scris edilul. Robu are și soluții pentru rezolvarea problemei legate de susținerea producătorilor locali: „Da, trebuie să purtăm de grijă producătorilor autohtoni, dar nu lovind în competitorii lor, ci, spre exemplu, acționând astfel încât ei să primească subvenții la nivelul la care primesc omologii lor din alte state membre UE, dându-le bonusuri pentru cultivarea soiurilor tradiționale gustoase (…) respectiv facilitându-le desfacerea prin crearea, în marile orașe, de piețe dedicate – «piețe țărănești». Trebuie, însă, să purtăm de grijă și consumatorilor! Și nu numai pentru că ei sunt, de fapt, mult mai numeroși, ci pur și simplu pentru că sunt parte a unei legități numită legea cererii și a ofertei, pe care, dacă o sfidăm, am văzut, în comunism, unde putem ajunge”.
Primarul Timișoarei își explică opțiunea: „eu, atât ca simplu cetățean consumator, cât și ca primar, reprezentant al cetățenilor, vreau ca, dacă am chef să cumpăr produse din piață, să am piața la îndemână, iar dacă am chef să cumpăr produse din hypermarket, să am hypermarketul la îndemână! Și ambele «chefuri», le cam am o dată pe săptămână! Nu mi-ar conveni deloc -dar absolut deloc!- ca, pentru una sau alta, să fiu nevoit să fac kilometri, consumând inutil carburant -deci bani!- și timp, aglomerând, alături de alții ca mine, traficul, producând uzuri mașinii și drumurilor, poluând etc. De fapt, preferințele celor mulți pot fi văzute de la o poștă, ele fiind reflectate de numărul clienților hypermarketurilor din cartierele dens populate sau din vecinătate, respectiv de numărul clienților hypermarketurilor identice sau apropiate ca profil, situate în afara orașului”. Robu este convins că nu este nevoie de intervenții de la centru pentru rezolvarea acestei dileme. „Lăsați comunitățile locale să-și stabilească ele binele, nu li-l impuneți! Asta ca să nu ajungeți în situația personajului care relata cum s-a strofocat el să ajute o persoană să treacă strada, în condițiile în care, de fapt, acea persoană nu dorea să ajungă pe partea cealaltă a străzii”, le transmite el legiuitorilor.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…