Categories: Cultura

Caramizi si tigle stampilate de pe vremea Imparatului Traian, scoase la lumina in Bastionul Theresia / FOTO

Cele mai vechi exponate din custodia Muzeului Naţional ale Banatului au fost scoase la lumină într-o expoziție vernisată vineri la mansarda Bastionului Theresia. O parte din această colecţie este reprezentată de primele artefacte incluse în inventarul muzeului timişorean.

Din colecția de tegulae romane ştampilate a Muzeului Naţional al Banatului au fost expuse pentru specialiști și marele public câteva zeci de exemplare, reunite în expoziția „Ștampile tegulare romane din colecțiile Muzeului Național al Banatului”. „Pentru noi acest eveniment este extrem de important. În primul rând, o parte din tegule au fost primele piese arheologice incluse în patrimoniul muzeului, în anii 1800. Încă de la acea vreme, cei de la muzeu şi-au dat seama de importanţa celor descoperite şi le-au păstrat. Au fost primele piese incluse în lista de inventar. În al doilea rând, expoziţia are loc în anul în care se împlinesc 1.900 de ani de la apoteoza împăratului Traian”, ne-a declarat Călin Timoc, curatorul expoziţiei.

Expoziția este foarte interesantă mai ales pentru istorici, dar şi pentru profesorii de limba latină, care pot studia ştampilele imprimate pe aceste tegulae romane. Piesele provin din cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar și din cercetările efectuate la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare. Cele mai interesante piese sunt unele unicat: tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea în relief a soldatului roman salutând stindardul de luptă (tipic artei provinciale romane) sau cele cu însemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, găsite în context medieval la Cenad și Sânnicolau Mare. Expoziția este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de către specialiștii Secției de Arheologie și se adresează atât publicului larg, cât și publicului de specialitate: arheologi, specialiști ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregătire în studii romanice, profesori de latină, studenți și iubitori de istorie.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago