Primăria Timișoara va lua un credit de aproximativ 20 de milioane de euro, pentru a putea continua programul de investiții. Anunțul a fost făcut de Nicolae Robu, care spune că acest lucru este posibil, grație gradului foarte redus de îndatorare al municipalității. Ultimul credit, 25 de milioane de euro, a fost luat de PMT în 2014.
Primăria Timișoara va lua, până la finele anului, un credit, pentru ca programul de investiții pe care și-l propune pentru 2017 să nu fie afectat de reparațiile care trebuie făcute după furtuna din 17 septembrie. Estimările municipalității, doar pentru școli și spitale, sunt de aproximativ 20 de milioane de lei. De la guvern va veni însă doar 10% din această sumă, bani pentru intervenții urgente. Va fi nevoie de o rectificare bugetară. Primarul Nicolae Robu anunță însă că municipalitatea are și alte planuri. „Pentru toate reparațiile de după furtună va fi nevoie de o rectificare bugetară, ceea ce va afecta unele investiții. Eu doresc să luăm un credit bancar, pentru că, din fericire, suntem cu o rată de îndatorare foarte scăzută. Mă bucur că am gestionat bugetul orașului astfel încât am făcut o mulțime de lucruri și nu a fost nevoie să ne îndatorăm semnificativ. Vom lua un credit bancar, pentru că aș vrea ca programul de modernizare a Timișoarei, la toate capitolele, ca și programele culturale, să aibă puțin de suferit”, a declarat edilul.
Citește și: Robu explica de ce a cerut doar 2,2 milioane de lei de la guvern: Ne-am conformat solicitarii lui Tudose
Conform acestuia, gradul de îndatorare al municipalității este de sub 10%, ceea ce permite accesarea unui credit mare. „Între a afecta programul de investiții, de modernizare a orașului, respectiv programele noastre culturale, de educație, de sănătate, și a crește rata de îndatorare, nu am nicio ezitare: creștem rata de îndatorare. Vom lua un credit, cât se poate de repede, pentru că și aici este birocrație, trebuie să ne aprobe acea comisie națională. Nu știu cât vom lua, dar vom lua mult, probabil 20 de milioane de euro. Nu are rost să vă spun acum, mă hazardez, dar ca ordin de mărime, de exemplu 20 de milioane de euro, pentru a putea continua programul de investiții neperturbat. Pagubele nu se ridică la 20 de milioane de euro, dar vom lua un credit mare ca să ne dăm și mai multă forță în politica de modernizare a orașului”, a explicat primarul.
În martie 2014, Primăria Timișoara a semnat un contract de finanțare de 112 milioane de lei, aproximativ 25 de milioane de euro, cu Banca Mondială, pentru proiecte de investiţii locale. Durata de creditare este de 12 ani, iar rambursarea a început după o perioadă de graţie de doi ani. Împrumutul a fost aprobat în unanimitate de consiliul local în iunie 2013. În anexa proiectului de hotărâre erau prevăzute 20 de proiecte pe fonduri europene, cum ar fi amenajarea Complexului Rutier Michelangelo, reabilitarea şi extinderea străzii Cloşca sau retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, dar și reabilitarea malurilor canalului Bega, a liniilor de tramvai de pe strada Ştefan cel Mare, a străzii Iancu Văcărescu sau sistemul de management al traficului şi supraveghere video. În urmă cu două săptămâni, primarul Nicolae Robu vorbea despre un alt împrumut, care ar putea fi luat pentru construirea, de către municipalitate, a unui parc acvatic de distracții.
Citește și: Aquapark cum n-a vazut sud-estul Europei, la Timisoara. Robu promite pana in 2020
Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…
TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…
Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…
Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…