Categories: Economic

Vacanta 2017: romanii au preferat aqua park-urile si mersul la spa

Cererea pentru vacanțe în stațiuni balneare a adus, în 2017, vânzări mai mari cu 20% decât în anul precedent. Urmează stațiunile montane și Delta Dunării, în timp ce litoralul românesc a fost mai puțin căutat.

Investițiile realizate în structuri de cazare din zonele balneare, dar și în parcuri acvatice și centre de relaxare și tratament i-au făcut pe români să realizeze că zona balneo nu este destinată numai persoanelor cu diferite afecțiuni. Din datele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, principalii clienți în acest an au fost familiile cu copii, care au preferat pentru vacanța lor hoteluri cu aqua park, bazine termale și centre spa. Cele mai solicitate stațiuni au fost Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata și Băile Olănești. Durata mediu a unui sejur a fost de 7,5 nopți.

Pe de altă parte, numărul de turiști care a preferat, în vara lui 2017, litoralul românesc a fost în scădere față de anul trecut. De vină, spun specialiștii în turism, au fost atât vremea capricioasă și tarifele mai mari în medie cu 10% față de anul trecut, dar și ofertele pentru destinații externe, la prețuri mai mici. Mamaia a fost, în continuare, în topul preferințelor românilor, urmată de Eforie, Venus, Jupiter și Neptun. Sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile. „Pe litoral a fost un sezon cu multe provocări, care a început fulminant, cu vânzări foarte mari pe pachetele de «Înscrieri Timpurii», vânzări care s-au mai atenuat spre mijlocul verii, și din cauza vremii, care a fost capricioasă, și din cauza faptului că destinații externe precum Antalya au atras mai mulți români anul acesta”, a explicat Adrian Voican, prim-vicepreședinte ANAT.

Valoarea sejururilor cumpărate cu vouchere de vacanță a fost de numai 10,3 milioane de euro, până la finalul lunii iulie, acestea fiind acordate, în prezent, numai în sistemul privat. „Ne-am așteptat ca și angajații din sistemul public, 1,2 milioane de persoane, să primească vouchere de vacanță în acest an și piața să crească. Între timp, în cazul bugetarilor, valoarea lor a fost stabilită la 1.450 de lei/persoană, iar rectificarea bugetară, în urma căreia și instituțiile publice să poată acorda vouchere de vacanță, s-a făcut la finalul verii”, mai spune Voican. ANAT este asociația patronală agențiilor de turism din România și are ca membri activi 500 de agenții de turism, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

32 de minute ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

5 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

5 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

7 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

9 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

9 ore ago