Categories: Sănătate

Vaccinul anti-ambrozie se face incet, dar sigur, la Timisoara

La Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) au fost clonate, în premieră națională, primele trei alergene majore din ambrozie. E primul pas spre crearea unui vaccin contra alergiilor provocate de această plantă.

„În premieră națională absolută, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în OncoGen. Sunt primele alergene clonate în România. Ne-am propus ca în acest an să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen. Vom ști ce este rău în ambrozie, iar apoi vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie”, a declarat vineri, la Timișoara, prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, membru în Comisia Națională de Alergologie. Reputatul specialist timișorean spune că autoritățile ar trebui să fie alertate de faptul că alergia la ambrozie începe să se manifeste la copii cu vârste din ce în ce mai mici. „S-a ajuns prea departe cu această nepăsare față de polenul de ambrozie, dacă ei au ajuns să sufere încă din viața intrauterină. Este un subiect care trebuie ridicat. Trebuie rezolvată expunerea copiilor la polen. Ei dezvoltă rino-conjunctivită și apoi astm și au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă”, a mai spus medicul.

Pentru ca boala să nu chinuie foarte tare alergicii, tratamentul ar trebui să înceapă înainte ca polenul de ambrozie să invadeze atmosfera. Există o așa-numită fereastră de oportunitate, care permite medicilor să intervină în timp util. Aceasta ar fi undeva la începutul lunii august. Dr. Bunu Panaitescu spune că, în acest an, a avut cazuri grave spre finele lunii august, în care a fost nevoită să apeleze la terapia de urgență. „Vaccin înseamnă să știi fragmentele majore importante din alergenul care induce boala. Acesta este și scopul proiectului «Inspire», demarat de noi anul trecut, împreună cu echipa de la Universitatea de la Viena, care beneficiază de o finanțare de 2 milioane de euro”, a mai declarat medicul timișorean.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Ea este extrem de periculoasă, mai ales că poate produce polen până în luna octombrie.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago