Categories: Sănătate

Vaccinul anti-ambrozie se face incet, dar sigur, la Timisoara

La Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) au fost clonate, în premieră națională, primele trei alergene majore din ambrozie. E primul pas spre crearea unui vaccin contra alergiilor provocate de această plantă.

„În premieră națională absolută, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în OncoGen. Sunt primele alergene clonate în România. Ne-am propus ca în acest an să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen. Vom ști ce este rău în ambrozie, iar apoi vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie”, a declarat vineri, la Timișoara, prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, membru în Comisia Națională de Alergologie. Reputatul specialist timișorean spune că autoritățile ar trebui să fie alertate de faptul că alergia la ambrozie începe să se manifeste la copii cu vârste din ce în ce mai mici. „S-a ajuns prea departe cu această nepăsare față de polenul de ambrozie, dacă ei au ajuns să sufere încă din viața intrauterină. Este un subiect care trebuie ridicat. Trebuie rezolvată expunerea copiilor la polen. Ei dezvoltă rino-conjunctivită și apoi astm și au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă”, a mai spus medicul.

Pentru ca boala să nu chinuie foarte tare alergicii, tratamentul ar trebui să înceapă înainte ca polenul de ambrozie să invadeze atmosfera. Există o așa-numită fereastră de oportunitate, care permite medicilor să intervină în timp util. Aceasta ar fi undeva la începutul lunii august. Dr. Bunu Panaitescu spune că, în acest an, a avut cazuri grave spre finele lunii august, în care a fost nevoită să apeleze la terapia de urgență. „Vaccin înseamnă să știi fragmentele majore importante din alergenul care induce boala. Acesta este și scopul proiectului «Inspire», demarat de noi anul trecut, împreună cu echipa de la Universitatea de la Viena, care beneficiază de o finanțare de 2 milioane de euro”, a mai declarat medicul timișorean.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Ea este extrem de periculoasă, mai ales că poate produce polen până în luna octombrie.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Micii contribuabili vor trebui să depună la Finanțe Declarația Informativă SAF-T

Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligația contribuabililor mici de a…

4 minute ago

Se caută proiectant și constructor pentru viitorul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumitru Ciumăgeanu

Consiliul Județean Timiș a demarat demersurile în vederea găsirii unei firme sau unui grup de…

23 de minute ago

CNI caută dirigenție de șantier pentru construcția viitorului Institut Oncologic ce se va ridica la Timișoara

Proiectul Institutului Oncologic care urmează să fie construit la Timișoara mai bifeză o nouă etapă.…

35 de minute ago

Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24

A fost spectacol total. Singurul turneu de biliard (9Ball) din vestul țării, Timişoara Open 2k24,…

O oră ago

Tifoseria la Poli. Patronat, sindicat sau simplu suporter?

Foarte de acord cu cei care citesc cu o sănătoasă reținere schițele apărute în mass-media…

3 ore ago

O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă

Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din…

4 ore ago