Categories: Timp liber

Zilele Dovleacului, la Kikinda. Cea mai mare ludaie din acest an avut 288 de kilograme

Campionul din acest an de la Zilele Dovleacului, eveniment de tradiție în Kikinda, a avut 288 de kilograme. A fost din nou multă distracție în orășelul aflat foarte aproape de granița cu România, unde tot mai mulți timișoreni aleg să vină să guste delicioasele preparate din ludaie.

Câteva mii de timişoreni au ales Kikinda ca loc de petrecere a acestui sfârșit de săptămână. Au fost Zilele Dovleacului, un festival care este, de la an la an, tot mai căutat de vizitatorii dornici să cunoască tradițiile zonei, dar și să guste din delicioasele specialități locale. În acest an festivalul a fost devansat faţă de perioada tradiţională, dar aceasta nu a influenţat cu nimic succesul evenimentului. Zeci de standuri dedicate ludăii, fie că e vorba de prăjituri sau alte preparate culinare, fie că vorbim de produse de artizanat sau simpli magneţi cu dovleci, au atras interesul participanţilor. Nu au lipsit tarabele cu celebra răchie de gutui sau de pere şi prune. Numeroase organizaţii din municipalităţile din zonă aduc la festival ştrudel cu dovleac sau alte produse tradiţionale pe care le vând, iar banii adunaţi sunt folosiţi la cauze nobile. Preţurile au fost, și în acest an, mai mult decât accesibile, astfel că fiecare vizitator a putut pleca acasă și cu câte un suvenir.

În fiecare an, punctul culminant al festivalului este concursul care stabilește cel mai mare şi cel mai lung dovleac. De această dată, recolta nu a fost atât de spectaculoasă, cel mai mare dovleac prezentat având doar 288 de kilograme, mai puţin decât în alţi ani. Câştigător a fost Blaze Jelic, un localnic din Kikinda, iar dovleacul imens a fost cultivat în propria grădină. El a primit din partea organizatorilor şi un premiu de 100.000 de dinari, aproape 900 de euro. Proprietarul dovleacului a declarat că dimensiunea acestuia ar fi fost probabil mai mare dacă nu ar fi fost în primăvară un îngheţ. În plus, din cauza secetei, în vară a avut nevoie zilnic de sute de litri de apă, pentru a uda dovlecii. Câştigatorul a spus că a primit sămânţa din care a realizat cultura chiar de la organizatorii concursului. Recordul absolut a fost o ludaie de 507 kilograme, care a „rupt” cântarele la competiția de acum trei ani.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago