Categories: SocialUltima ora

2 ani de la tragedia din Colectiv. O mana de oameni si cateva lumanari pe treptele Operei / FOTO

Doar o mână de timișoreni și-a adus aminte, duminică seară, de tragedia de la Colectiv. Au înfruntat vântul și au aprins câteva candele și zeci de lumânări pe treptele Operei, pentru cele 65 de suflete care au trecut dincolo după uriașul incendiu care a mistuit clubul bucureștean.

30 octombrie 2015. Una dintre cele mai negre date din istoria modernă a României. Un concert susţinut în clubul Colectiv din București de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”, s-a terminat tragic, după ce, în doar ceva mai mult de două minute, un incendiu devastator a schimbat pentru totdeauna destinele câtorva sute de oameni. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit acelei nopți cumplite. 27 de tineri au murit chiar în acea noapte, iar 37 au sfârșit ulterior în spitale din București și din străinătate. Ultima victimă a fost un tânăr de 35 de ani care și-a pus capăt zilelor în vara lui 2017, nereușind să-și revină după moartea prietenei sale, care s-a stins sufocată de fumul inhalat.

Duminică seară, o mână de timișoreni a venit în Piața Victoriei pentru a comemora cei doi ani scurși de la tragedie. Au aprins câteva candele, pe care le-au așezat într-un colț, pe treptele Operei. Apoi, o tânără a adus câteva zeci de lumânărele, din care, cu mâini înfrigurate și cu mare grijă, ca să nu se stingă flăcăruile, oamenii au scris „Colectiv”. Nu sunt deloc optimiști și niciunul nu crede că s-a schimbat ceva din 2015. Cel puțin nu în bine. „Da, lucrurile s-au schimbat, dar în rău. În continuare sunt corupți la conducere, în spitale nu e cu nimic mai bine. Amintiți-vă că declarațiile oficiale au fost că ne descurcăm, că sunt condiții ca în Germania. Am citit prin ce au trecut acei copii, prin câte chinuri… Nu vorbim de medici sau de asistente, pentru că unii dintre ei chiar vor să facă bine, dar condițiile din spitale sunt sub orice critică”, ne-a spus una dintre timișorencele care au venit să aprindă o lumânare.

În timp ce oamenii încercau să aprindă lumânărelele, de ei s-a apropiat o femeie care fuma tacticos și care i-a întrebat dacă au autorizație. Asta, pentru că „în sală sunt 700 de oameni și, când vor ieși de la spectacol, nu vor putea trece de lumânări”. S-a liniștit însă în momentul în care a aflat că, în 10 minute, oamenii vor pleca. A apărut imediat un tânăr care le-a spus că nu au voie să aprindă lumânări, pentru că le trebuie autorizație de la Pompieri. Când i s-a replicat că, dacă vrea, poate suna chiar la Pompieri, tânărul s-a retras. Tocmai începuse pauza la teatru, iar spectatorii ieșiseră să fumeze.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

3 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

3 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

3 ore ago

Jr. NBA League România: Divizia Southwest, la final. Rezultatele înregistrate și programul sferturilor de finală

Prima fază din Conferința de Vest a Jr. NBA League România s-a încheiat recent, când…

4 ore ago

Anunţ Ghiroda

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu COMUNA GHIRODA anunță publicul…

6 ore ago

La Timișoara are loc Festivalul Muzicii de Cameră, în organizarea UVT

În luna mai, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează…

6 ore ago