Art Encounters stârnește controverse după ce una dintre lucrările expuse pe o stradă foarte circulată invită trecătorii la o vizită în Timișoara post-Capitală Europeană a Culturii. Panoul este realizat de un artist din Cluj, care propune o „viziune apocaliptică asupra viitorului” orașului de pe Bega.
Timișoara se pregătește pentru 2021, anul în care va fi capitala culturală a Europei. Dar dacă exact atunci sau imediat după vine potopul, ce facem? E întrebarea pe care și-a pus-o artistul vizual clujean Cristian Rusu. Tot el și-a dat și răspunsul, pe care l-a făcut cât se poate de public pe una dintre cele mai circulate artere ale orașului de pe Bega. Probabil unii au remarcat deja panoul de mari dimensiuni amplasat lângă viaductul de pe strada Gheorghe Lazăr. Înfățișează o statuie a Lupei Capitolina care abia răzbate dintr-o dună de nisip, dar și Catedrala Mitropolitană, într-un peisaj cam ca-n Mad Max. Adică post-apocaliptic. Textul care însoțește imaginea este „Visit Timișoara. The former European Capital of Culture 2021”. Lucrarea a stârnit deja mirări pe rețelele de socializare, iar oamenii se întreabă oare ce a fost în mintea artistului. Printre explicațiile găsite: „Voi n-ați citit Dune – Frank Herbert? l-o fi prins pe designer în perioada asta” sau „Suntem în Egipt”. Există și o opinie pozitivă, care spune că artistul „cel mai probabil face referire la ideea de a descoperi Timișoara (oraș care este o necunoscută pentru foarte mulți europeni și nu numai), de a descoperi obiectivele turistice pe care orașul le are”.
Povestea e însă mult mai simplă. Panoul este una dintre cele opt lucrări expuse în spațiul public, ca parte a Bienalei Art Encounters, care are loc în această perioadă în Timișoara. „Cristian Rusu propune o viziune apocaliptică asupra viitorului orașului: o ruină acoperită de dune de nisip sub care stau îngropate proiecte culturale, rețele europene și promisiunile unui oraș internațional”, scrie Diana Marincu, unul dintre curatorii bienalei. Cristian Rusu este un artist vizual și scenograf care predă la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupat de spațiu și de meditația asupra ruinelor și a sublimului. Folosește, în lucrările sale, tehnici mixte: desen, fotografie, video. Până acum, a expus în Cluj, București, Cracovia, Berlin, Budapesta, Lisabona, Leipzig sau Innsbruck.
Art Encounters, care se va încheia pe 5 noiembrie, înseamnă 13 spații expoziționale, 150 de artiști, 300 lucrări, zeci de spectacole artistice, conferințem dialoguri și evenimente în aer liber. Tema acestei ediției este „Viața, mod de întrebuințare”. Curatorii Ami Barak și Diana Marincu și-au propus să inventarieze frânturi din viața de zi cu zi, surprinse în lucrările artiștilor contemporani.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…