Categories: Primăria Timişoara

Casa Muhle, tot in bataia vantului. Primaria sta, proprietarul vrea sa se apuce de lucrari in miez de iarna

Cu o sentință definitivă care ar fi trebuit să salveze de la distrugere ce se mai putea salva, Casa Mühle moare în fiecare zi câte un pic. Primăria Timișoara a lăsat să treacă degeaba aproape un an de când Curtea de Apel a decis că proprietarul trebuie să aducă imobilul la starea în care se afla în 2012. Singurul demers a fost intenția de a apela la un executor.

După mai mulți ani de procese, Primăria Timişoara obținea, în decembrie 2016, o victorie în cazul Casa Mühle: Curtea de Apel a obligat proprietarii să readucă imobilul la starea inițială din 2012, după ce a respins apelul formulat de Nelson Mihai, cel care a moștenit casa cu poveste. În mai 2012, Ionel Stancu s-a apucat de lucrări la Casa Mühle: voia să demoleze parțial vechiul imobil și să-l reconstruiască după noi planuri. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar proprietarului i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria Timişoara l-a acţionat apoi în instanţă, pentru a-l obliga să readucă imobilul la starea inițială. În caz contrar, municipalitatea cerea permisiunea să intervină și, ulterior, să recupereze banii de la proprietar. Demersului municipalității s-a alăturat Liga Bănăţeană, prin intermediul Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor (ProDoMo). În iunie 2014, primăria obținea o victorie la Judecătoria Timișoara, însă sentința a fost atacată imediat de Ionel Stancu. Tribunalul Timiș a admis însă apelul făcut de acesta.

Între timp, Ionel Stancu a murit, iar casa florarului imperial Wilhelm Mühle a ajuns în proprietatea moștenitorului acestuia, Nelson Mihai. Procesul a fost suspendat până în vara lui 2016, iar în decembrie 2016, Curtea de Apel a dat sentința: proprietarul va fi obligat să readucă imobilul la starea inițială din 2012. „Sunt extrem de bucuros că am reușit să câștigăm definitiv și irevocabil procesul civil pentru aducerea la starea inițiala a Casei Mühle. Fără a folosi cuvinte mari, am scris istorie, fiind prima decizie de acest gen din România și creând o șansă nu doar pentru Casa Mühle, dar și pentru multe alte monumente batjocorite în întreaga țară. Demersul început acum trei ani, cu ordonanța președințială de punere în siguranță, respectiv cu procesul civil pentru obligația de a face, și-a încheiat partea de instanță. De acum vom supraveghea atent ce se întâmplă la Casa Mühle și vom interveni autorizat”, declara, la vremea respectivă, viceprimarul Dan Diaconu.

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoștințe legate de creșterea florilor în Cehia și apoi Germania și, în 1866, s-a stabilit la Timișoara, unde a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi, în 1876, a preluat cu succes afacerea. În acea perioadă a construit ceea ce astăzi este cunoscut drept Casa Mühle.

La aproape un an de atunci, Casa Mühle a rămas aceeași ruină bătută de vânturi. Și, la cum stau lucrurile, peste ea va trece cel puțin o iarnă… Întrebat ce se întâmplă acolo, primarul Nicolae Robu a răspuns că nu știe și a durat câteva zile până când s-a lămurit situația. În 21 februarie 2017, Serviciul Juridic al PMT a trimis documentele către Compartimentul Executori, urmând să apeleze la un executor judecătoresc. Și… atât! De atunci, juriștii municipalității au uitat cu desăvârșire de acest caz. Pe 6 septembrie, Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson a cerut prelungirea certificatului de urbanism pentru Casa Mühle. Actul emis inițial în noiembrie 2016 prevede reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața. „Importantă este precizarea înscrisă de noi pe certificat: «Certificatul poate fi utilizat pentru obținerea Autorizației de Construire – lucrări de tip b)/Construcții pentru locuințe – Reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială, înainte de Autorizația de Construire nr. 985 din 7.07.2011»”, spun cei de la Direcția de Urbanism a PMT.

Șantierul are însă șanse aproape nule să înceapă în acest an. Pe lângă prelungirea certificatului de urbanism trebuie emisă și o autorizație de construire, care trebuie să fie conformă cu decizia de anul trecut a instanței. „Primăria va emite autorizația, dar cu condiții. Astfel, autorizația va cuprinde toate aspectele stabilite de instanță. De asemenea, se va face la fața locului urmărirea realizării lucrărilor în conformitate cu decizia instanței pentru aducerea la starea inițială a clădirii”, mai precizează cei de la Direcția de Urbanism. La halul în care a ajuns deja Casa Mühle, nu e greu de imaginat cum va arăta ce a mai rămas din ea după trecerea a încă unei ierni…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

O oră ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

3 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

4 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

4 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

4 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

4 ore ago