Categories: Sănătate

Doi tineri operati marti la Spitalul Judetean din Timisoara au primit sansa la o viata normala / FOTO

La Spitalul Judeţean din Timişoara au fost făcute marți două operaţii în premieră naţională. Grație eforturilor chirurgilor vasculari, doi tineri care sufereau de afecțiuni grave vor putea duce, de acum încolo, vieți normale.

Intervenţiile, fiecare cu o durată de aproximativ patru ore, au fost realizate de chirurgii Mihai Ionac şi Adrian Tutelcă, ajutați de specialistul german Rolf Dammrau. Primul pacient a fost o tânără de 24 de ani care suferă de o afecţiune puţin întâlnită, sindromul May Thurner, ceea ce înseamnă că vena principală a piciorului stâng era îngustată în zona abdomenului. „Ea are un sindrom mai rar cunoscut, din cauza căruia a făcut o tromboză gravă venoasă. Am tratat-o împreună cu doctorul Tutelcă acum ceva timp, tot endovascular, trombul (n.r. cheagul) respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza, o strâmtare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Această boală a fost tratată astăzi cu un stent special. Este un tratament considerat standard la ora actuală în această boală”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a SCJUT.

A doua operație a fost efectuată în cazul unui tânăr în vârstă de 30 de ani diagnosticat cu o boală care îi producea dilataţii ale arterelor, complicaţiile asociate acestor probleme putând să ducă la un anevrism ce putea fi fatal. Echipa medicală i-a implantat, endoscopic, o proteză specială pe artera bazinului mic. „Am intervenit în mai multe părţi ale corpului. Din cauza fragilităţii a vaselor sale sanguine, leziunea putea fi tratată doar endoscopic. Pacientul avea risc de deces, prin ruptura anevrismului”, a mai declarat dr. Ionac. Aceste operaţii sunt destul de scumpe, iar Casa de Sănătate a suportat plata materialelor sanitare necesare efectuării intervenţiei. Marius Craina, managerul SCJUT, spune că intervenţiile au fost posibile ca urmare a dotării spitalului cu angiografe performante. „Avem această tehnologie de ultimă generație și au fost alocate fonduri prin programul național pentru achiziționarea materialelor sanitare necesare acestui tip de intervenții. Comanda de consumabile se face personalizat pentru fiecare intervenție chirurgicală, care costă de la câteva sute până la câteva mii de euro, în funcție de complexitate. De aceea sunt importante fondurile acordate de CNAS. Fără aceste fonduri, o parte din operații ar fi imposibil de făcut”, a declarat Craina.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago