Categories: Sănătate

Doi tineri operati marti la Spitalul Judetean din Timisoara au primit sansa la o viata normala / FOTO

La Spitalul Judeţean din Timişoara au fost făcute marți două operaţii în premieră naţională. Grație eforturilor chirurgilor vasculari, doi tineri care sufereau de afecțiuni grave vor putea duce, de acum încolo, vieți normale.

Intervenţiile, fiecare cu o durată de aproximativ patru ore, au fost realizate de chirurgii Mihai Ionac şi Adrian Tutelcă, ajutați de specialistul german Rolf Dammrau. Primul pacient a fost o tânără de 24 de ani care suferă de o afecţiune puţin întâlnită, sindromul May Thurner, ceea ce înseamnă că vena principală a piciorului stâng era îngustată în zona abdomenului. „Ea are un sindrom mai rar cunoscut, din cauza căruia a făcut o tromboză gravă venoasă. Am tratat-o împreună cu doctorul Tutelcă acum ceva timp, tot endovascular, trombul (n.r. cheagul) respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza, o strâmtare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Această boală a fost tratată astăzi cu un stent special. Este un tratament considerat standard la ora actuală în această boală”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a SCJUT.

A doua operație a fost efectuată în cazul unui tânăr în vârstă de 30 de ani diagnosticat cu o boală care îi producea dilataţii ale arterelor, complicaţiile asociate acestor probleme putând să ducă la un anevrism ce putea fi fatal. Echipa medicală i-a implantat, endoscopic, o proteză specială pe artera bazinului mic. „Am intervenit în mai multe părţi ale corpului. Din cauza fragilităţii a vaselor sale sanguine, leziunea putea fi tratată doar endoscopic. Pacientul avea risc de deces, prin ruptura anevrismului”, a mai declarat dr. Ionac. Aceste operaţii sunt destul de scumpe, iar Casa de Sănătate a suportat plata materialelor sanitare necesare efectuării intervenţiei. Marius Craina, managerul SCJUT, spune că intervenţiile au fost posibile ca urmare a dotării spitalului cu angiografe performante. „Avem această tehnologie de ultimă generație și au fost alocate fonduri prin programul național pentru achiziționarea materialelor sanitare necesare acestui tip de intervenții. Comanda de consumabile se face personalizat pentru fiecare intervenție chirurgicală, care costă de la câteva sute până la câteva mii de euro, în funcție de complexitate. De aceea sunt importante fondurile acordate de CNAS. Fără aceste fonduri, o parte din operații ar fi imposibil de făcut”, a declarat Craina.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

8 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

8 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

10 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

11 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

11 ore ago