Categories: Social

Primaria Timisoara are buget participativ, dar nu la… primarie! FITT cauta proiecte de la tineri

Primăria Timișoara finanțează buget participativ, dar nu la… primărie. Un proiect al FITT își propune să strângă proiecte de la tineri, să le scoată la vot și să le finanțeze, în funcție de popularitatea lor. Cea mai mare parte a banilor vine de la bugetul local!

Un proiect derulat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș își propune să implice tinerii în comunitate și să-i și premieze pentru ideile lor. Modelul de la care pleacă cei de la FITT este inspirat din cel pe baza căruia funcționează principiul bugetului participativ, inițiativă respinsă însă categoric, în acest moment, de administrația locală. Com’On Timișoara este un proiect al cărui scop este crearea unui „portofoliu” de cel puțin 30 de proiecte propuse de tineri, care se vor derula în spații publice. Bugetul total este de 72.000 lei, cei mai mulți chiar de la Primăria Timișoara. „Proiectul își propune implicarea cetățenilor din Timișoara într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul public (…) Misiunea proiectului este de a întări rolul și sprijinul acordat tinerilor și a grupurilor informale formate de către ei în participarea activă a acestora la schimbarea societății, printr-un proces de dezvoltare urbană sustenabilă, responsabilă și inclusivă”, spun cei de la FITT. Proiectele considerate eligibile vor putea fi apoi votate și, în funcție de clasament, vor fi puse și în practică. Sistemul de vot va funcționa online aici.

Interesant este însă că Primăria Timișoara nu dorește să aloce bani pe principiul bugetului participativ. În România se întâmplă asta doar în Cluj-Napoca, unde municipalitatea va da două milioane de euro pentru proiectele propuse și votate de comunitatea locală. Primarul Nicolae Robu susține însă că, atunci când vine vorba despre bani publici, democrația se manifestă altfel. „Nu mi se pare o idee bună. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când este vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform politicii și angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Democrația se manifestă aici indirect, și nu direct. Comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, declara edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

16 minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

57 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

57 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

O oră ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

O oră ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago