Primaria Timisoara cauta expert sa vada cati bani are de recuperat de la Poli si celelalte cluburi

Primăria Timişoara va contracta o firmă de audit care să stabilească prejudiciul cauzat bugetului local prin finanţarea cluburilor de fotbal, handbal, rugby şi baschet. Nicolae Robu crede că dracul nu e chiar atât de negru în cazul lui ACS Poli, care ar avea una dintre cele mai bune situații financiare, și reclamă unitățile diferite de măsură ale Justiției.

Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de „reclamanţii recurenţi Municipiul Timișoara Prin Primar, Primarul Municipiului Timișoara, Consiliul Local Al Municipiului Timișoara, Robu Nicolae, împotriva sentinţei civile nr.2/05.01.2017 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr.1661/30/2016 în contradictoriu cu pârâţii intimaţi Curtea de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Timiş, Curtea de Conturi a României”. Practic, este vorba despre procesul în care PMT a cerut anularea unui raport din 2015 al Curții de Conturi, care spunea că finanțarea cluburilor sportive organizate sub formă de asociații având printre membri fondatori Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, în perioada 2012-2015, a fost făcută ilegal. La CL Timișoara era vorba despre ACS Poli, BC Timişoara, HC Politehnica şi Timișoara Saracens.

Auditorii CC au estimat un prejudiciu de 35 de milioane de lei, însă acesta urmează să fie stabilit exact de un expert. „Prima măsură este să stabilim întinderea prejudiciului. Va trebui să contractăm experți independenți, care să stabilească cât este prejudiciul (…) Nu înțelegem ce caută cuvântul «prejudiciu». Nu înțeleg profesorii universitari de Drept. Prin legea administrației publice, primăria are dreptul și obligația de a sustine sportul. Banii s-au dus către susținerea sportului, administrația publică locală are dreptul să se asocieze cu cine vrea, la ce vrea și în ce scopuri vrea și să plătească o cotizație la asociația la care se alătură. E greu de înțeles cum s-a putut da o asemenea sentință și cum Curtea de Conturi a avut o asemenea conduită, având în vedere că în 2010, când administrația Ciuhandu a înființat Asociația Baschet Club Municipal, s-a consultat și cu cei de la Curtea de Conturi, în căutare unei formule legale. S-a dat răspunsul că un ONG non-profit este perfect legal. Din 2010 până în 2015 au fost controale anuale, nimeni nu a spus că ar fi ceva ilegal”, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu.

Edilul reclamă și unitățile diferite de măsură cu care operează Justiția din România. Săptămâna trecută, Primăria Cugir a reușit să obțină în instanță anularea unui raport al Curții de Conturi. „Sunt spețe identice. Când spun identice mă refer în sensul propriu, strict, al termenului. Nu similare, identice. De fapt s-a venit cu un «rețetar», ce scrie la noi scrie și la Sibiu. Auditoarelor li s-a spus ce să scrie, este o rușine. Apărarea de la Cugir a spus exact aceleași lucruri, și anume că nu au finanțat pe Legea 350 sau pe Legea 69, care fiecare creează un cadru pentru finanțarea sportului. Au mers pe OG 26/2000, privind asociațiile și fundațiile. Exact cum am făcut noi. Cei din Cugir au plătit cotizație ca și noi, iar Curtea de Apel Alba Iulia a spus că este corectă această asociere (…) Drept urmare, se anulează raportul Curții de Conturi și nu se vorbește despre niciun prejudiciu. Este normal așa ceva? Ce sentiment au timișorenii? Că sunt puși în fața unui act de justiție, că în alte părți e într-un fel, iar la Timișoara e mereu altfel și, culmea, mereu într-un mod negativ? Sunt indignat să văd așa ceva”, a continuat Robu.

Ce urmează acum? Va fi contractat și plătit un expert, iar apoi banii ar trebui recuperați de la ONG-urile respective, cel mai probabil prin eșalonare. Nicolae Robu este atât de optimist pe cât se poate într-o asemenea situație și nu crede că o astfel de datorie este o piatră de moară de gâtul lui ACS Poli. „După câte știu, la CFR Cluj, care este liderul campionatului, a venit un investitor când clubul avea 10 milioane de euro datorii. La ACS Poli este una dintre cele mai bune situații financiare din țară, pentru că datoria n-a fost niciodată mare comparativ cu alte cluburi, numai că aici nu există un finanțator, ci o mulțime de finanțatori, pe care aproape pe toți i-am convins eu să vină alături de acest proiect socio-sportiv (…) De aici au apărut probleme cu plata ritmică. Problemele nu au apărut pentru că ar fi fost datorii mai mari decât ale altora. Nu e dracul atât de negru. Chiar dacă va trebui recuperat un prejudiciu, el se va recupera eșalonat. Poli trebuie să meargă înainte”, a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

26 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago