Categories: Primăria Timişoara

Primaria Timisoara pastreaza secretomania (si) in cazul portii din Calea Aradului

Primăria Timișoara nu vrea să facă publice nici documentele care au stat la baza reabilitării porții de intrare dinspre Calea Aradului. Motivul invocat? Actele au fost ridicate de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții. Între timp, deși pe 18 septembrie, primarul Nicolae Robu spunea că va cere o expertiză, acest lucru nu s-a întâmplat.

În timpul furtunii devastatoare de pe 17 septembrie, Vlad Baici, un tânăr de 24 de ani, a murit după ce poarta de intrare din oraș, de pe Calea Lugojului, s-a prăbușit peste mașina lui. Poarta a fost estetizată în 2015, primăria plătind în jur de 50.000 de euro către Stareto SRL, o firmă care a primit lucrarea prin încredințare directă. Pe 27 septembrie, deBanat.ro a solicitat municipalității, în baza Legii 544, a liberului acces la informațiile de interes public, mai multe date legate de reabilitarea atât a porții de pe Calea Lugojului, cât și a celei de pe Calea Aradului, care a trecut printr-o operațiune similară. Am cerut următoarele:

  • Cine a realizat expertiza premegătoare lucrărilor de estetizare a porților de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului, respectiv Calea Aradului
  • Când au fost realizate aceste expertize și care este suma plătită de municipalitate pentru ele
  • Care sunt concluziile acestor expertize
  • Cine a realizat proiectele tehnice pe baza cărora au fost făcute lucrările
  • Care a fost devizul de lucrări pentru ambele șantiere, de pe Calea Aradului, respectiv Calea Lugojului

Pe 16 octombrie, PMT a anunțat că nu ne poate furniza datele solicitate în cazul porții de pe Calea Lugojului, întrucât a fost deschis un dosar penal, iar Legea 544 permite exceptarea de la prevederile ei în cazul în care „informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei”, respectiv dacă „informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces”. În aceeași adresă, PMT preciza că documentele referitoare la poarta din Calea Aradului ne vor fi furnizate în termen de 30 de zile.

Pe 27 octombrie, când s-au împlinit 30 de zile de la cererea noastră, reprezentanții PMT au revenit cu o nouă adresă, în care ne anunță, sec, că „documentele solicitate au fost predate Inspectoratului de Stat în Construcții”. Din informațiile făcute publice până acum, în cazul porții de pe Calea Aradului nu este în derulare niciun fel de anchetă penală sau disciplinară. Culmea este că, vineri dimineață, la Colegiul Prefectural, șeful ISC Timiș, Vergina Popescu, nu a vrut să-i spună subprefectului Daniel Cristian Franțescu ce se întâmplă cu poarta de pe Calea Aradului, în condițiile în care, oricum, refuzase anterior să explice exact care este stadiul investigației în ceea ce privește poarta de pe Calea Lugojului. „Inspectoratul Regional are atribuții în a verifica. Colegul care are aceste atribuții de control nu este în subordinea mea, la inspectoratul județean. Din acest motiv nu vă pot răspunde, ci doar la controalele în execuție. Verificările la poarta din Calea Lugojului au necesitat o durată mai mare de timp, pentru că am vrut să verificăm toate documentele în baza cărora au fost făcute lucrările. Deficiențele majore sunt stipulate în actul de control. Conform atribuțiilor din regulamentul de ordine interioară, nu pot să divulg (…) Astăzi (vineri, 27 octombrie – n.r.) finalizăm și acel control. Nu avem atribuții în a ordona darea jos a unei porți. Putem solicita expertizarea acestor lucrări și, dacă expertul spune că lucrările nu sunt de calitate, se va dispune desființarea acelei lucrări”, a afirmat Popescu.

Vom încheia prin a spune că, pe 18 septembrie, a doua zi după furtună, imediat după ședința Comandamentului pentru Situații de Urgență, desfășurată în prezența premierului Mihai Tudose, primarul Nicolae Robu spunea că va cere o expertiză pe Calea Aradului. „Desigur că voi cere o expertiză în cazul porții de pe Calea Aradului, voi cere o expertiză specială acolo. S-a făcut o expertiză și pe Calea Lugojului și nimeni nu a sesizat, nici expertul care a făcut-o, nici proiectantul, nici firma care a executat lucrarea, nici cineva din comisia de recepție, că ar fi vreo problemă de structură”, declara edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

14 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago