Un proiect care viza întreţinerea sistemului de management al traficului a fost respins de Consiliul Local Timișoara. Contractul ar fi trebuit să ajungă, prin atribuire directă, către SDM. Primarul Nicolae Robu nu renunță la idee și susține că decizia este bazată pe un raport al Curții de Conturi.
Societatea Drumuri Municipale este, din aprilie 2017, „stăpâna” absolută a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din Timișoara. Consilierii locali au votat un contract pe patru ani, care poate fi prelungit, la o valoare anuală de aproximativ 9 milioane de euro. SDM a primit și contractul pentru întreținerea străzile de piatră spartă din Timișoara, valabil pe patru ani, cu o valoare de 2,5 milioane de euro. Societatea gestionează și sistemul de parcare al orașului, dar se ocupă, până în 2021, și de curățenia Complexului Sportiv Bega, a Sălii Olimpia și a WC-urilor publice. De asemenea, din 2016, societatea cu acționar unic CL Timișoara se ocupă, prin delegare de gestiune, de semnalizarea și întreținerea semnalizării rutiere din oraș, pe o perioadă de 15 ani.
Executivul Primăriei Timişoara a propus, în ultimul plen, și atribuirea directă, tot către SDM, a contractului de mentenanţă pentru sistemul de trafic management. Discuțiile au durat câteva zeci de minute și, la final, proiectul a căzut cu doar 13 voturi pentru, având nevoie de 18. S-au pronunțat împotriva acestuia consilierii social-democrați, iar liderul de grup Dan Idolu explică de ce. „Noi nu am votat împotriva mentenanței sistemului, ci împotriva atribuirii directe către o societate care, conform specializării ei, nu corespundea cerințelor referitoare la sistemul de trafic management. Noi vorbim de IT, de înaltă tehnologie, nu de drumuri. SDM este o societate excepțională, foarte bună, în construirea și întreținerea drumurilor”, a precizat acesta.
Primarul Nicolae Robu s-a declarat nemulțumit de felul în care s-a votat și susține că proiectul se bazează pe o decizie de la Curtea de Conturi. „Este o măsură a Curții de Conturi prin care se cere să se delege către societățile primăriei acele servicii care pot fi făcute de aceste societăți, în condițiile în care ele sunt cu 100% acționariat public, acționar unic fiind CL (…) SDM s-a dovedit o firmă serioasă, competitivă și este sub autoritatea CL, care este unic acționar (…) Reținerile ar fi fost îndreptățite dacă SDM ar fi fost o companie privată către care să se dea prin atribuire directă o lucrare de valoare nu foarte mare, dar nici mică, 1,5 milioane / an (…) Dar aici vorbim de rămânerea sub incidența legii achizițiilor publice. Presupunând că SDM face profit, este un lucru benefic, pentru că acel profit nu poate fi folosit decât așa cum hotărăște acționarul”, a spus edilul, după plen. Conform lui Robu, s-ar putea pierde chiar garanția sistemului de 6 milioane de euro. „Cred că deja nu mai are mentenanță sistemul, este o situație foarte delicată, care ar putea avea consecințe mari. În orice caz, se știe că prin contractele de garanție se cere, pentru a se putea păstra garanția, să se respecte anumite reguli de exploatare. Dacă nu se face ceea ce trebuie se pierde garanția. Există acest risc. Voi pune din nou proiectul la vot cât se poate de repede, și atunci n-or să mai aibă consilierii PSD pretextul pe care l-au avut azi. Ați văzut că era vorba de un pretext. Ei oricum nu citesc proiectele”, mai declară edilul.
SDM ar urma să externalizeze o parte din lucrări, pentru că, în unele cazuri, acest lucru este esențial. „Numai pentru anumite lucruri va apela SDM la firme specializate (…) SDM pregătește oameni, dar anumite lucruri, cum ar fi fibra optică, nu pot fi date oricui. Există rațiuni de securitate. Rețeaua de fibră optică a Timișoarei a fost realizată de STS. În condițiile în care există atâtea atacuri informatice, trebuie să fim precauți și nu ne putem hazarda să dăm oricui orice tip de activități”, a continuat primarul. Acestuia i se pare firesc ca SDM să aibă, practic, monopol pe atât de multe activități. „Sunt concerne care fac de la ciocolată până la mașini. SDM a ieșit din tiparele vechi, din închistarea la nivelul lopeții și al buldozerului, este o companie deschisă, care se modernizează și își extinde aria de competențe. SDM este o firmă foarte puternică și lumea vede ce a făcut în orașul acesta, ascultând dispozițiile mele verbale, pentru că n-am prerogative instituționale, dar am o anumită autoritate nescrisă față de SDM, de a lucra foarte concentrat, de a lucra sâmbătă, de a lucra noaptea (…) De ce o firmă a autorității publice locale n-ar putea să se comporte ca o mare companie?”, mai afirmă Robu. El va repune proiectul pe ordinea de zi, chiar dacă nu pare prea optimist. „Nu sunt convins că proiectul va trece, pentru că eu știu ce joc de interese a existat în permanență de când sunt eu primar. De ce credeți că am avut eu parte de atacuri de toate felurile?”, a conchis primarul Timișoarei.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…