SDM, la un pas de monopol pe semafoarele si soselele din Timisoara. Robu: E o firma serioasa, lumea vede ce a facut in oras

Un proiect care viza întreţinerea sistemului de management al traficului a fost respins de Consiliul Local Timișoara. Contractul ar fi trebuit să ajungă, prin atribuire directă, către SDM. Primarul Nicolae Robu nu renunță la idee și susține că decizia este bazată pe un raport al Curții de Conturi.

Societatea Drumuri Municipale este, din aprilie 2017, „stăpâna” absolută a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din Timișoara. Consilierii locali au votat un contract pe patru ani, care poate fi prelungit, la o valoare anuală de aproximativ 9 milioane de euro. SDM a primit și contractul pentru întreținerea străzile de piatră spartă din Timișoara, valabil pe patru ani, cu o valoare de 2,5 milioane de euro. Societatea gestionează și sistemul de parcare al orașului, dar se ocupă, până în 2021, și de curățenia Complexului Sportiv Bega, a Sălii Olimpia și a WC-urilor publice. De asemenea, din 2016, societatea cu acționar unic CL Timișoara se ocupă, prin delegare de gestiune, de semnalizarea și întreținerea semnalizării rutiere din oraș, pe o perioadă de 15 ani.

Executivul Primăriei Timişoara a propus, în ultimul plen, și atribuirea directă, tot către SDM, a contractului de mentenanţă pentru sistemul de trafic management. Discuțiile au durat câteva zeci de minute și, la final, proiectul a căzut cu doar 13 voturi pentru, având nevoie de 18. S-au pronunțat împotriva acestuia consilierii social-democrați, iar liderul de grup Dan Idolu explică de ce. „Noi nu am votat împotriva mentenanței sistemului, ci împotriva atribuirii directe către o societate care, conform specializării ei, nu corespundea cerințelor referitoare la sistemul de trafic management. Noi vorbim de IT, de înaltă tehnologie, nu de drumuri. SDM este o societate excepțională, foarte bună, în construirea și întreținerea drumurilor”, a precizat acesta.

Primarul Nicolae Robu s-a declarat nemulțumit de felul în care s-a votat și susține că proiectul se bazează pe o decizie de la Curtea de Conturi. „Este o măsură a Curții de Conturi prin care se cere să se delege către societățile primăriei acele servicii care pot fi făcute de aceste societăți, în condițiile în care ele sunt cu 100% acționariat public, acționar unic fiind CL (…) SDM s-a dovedit o firmă serioasă, competitivă și este sub autoritatea CL, care este unic acționar (…) Reținerile ar fi fost îndreptățite dacă SDM ar fi fost o companie privată către care să se dea prin atribuire directă o lucrare de valoare nu foarte mare, dar nici mică, 1,5 milioane / an (…) Dar aici vorbim de rămânerea sub incidența legii achizițiilor publice. Presupunând că SDM face profit, este un lucru benefic, pentru că acel profit nu poate fi folosit decât așa cum hotărăște acționarul”, a spus edilul, după plen. Conform lui Robu, s-ar putea pierde chiar garanția sistemului de 6 milioane de euro. „Cred că deja nu mai are mentenanță sistemul, este o situație foarte delicată, care ar putea avea consecințe mari. În orice caz, se știe că prin contractele de garanție se cere, pentru a se putea păstra garanția, să se respecte anumite reguli de exploatare. Dacă nu se face ceea ce trebuie se pierde garanția. Există acest risc. Voi pune din nou proiectul la vot cât se poate de repede, și atunci n-or să mai aibă consilierii PSD pretextul pe care l-au avut azi. Ați văzut că era vorba de un pretext. Ei oricum nu citesc proiectele”, mai declară edilul.

SDM ar urma să externalizeze o parte din lucrări, pentru că, în unele cazuri, acest lucru este esențial. „Numai pentru anumite lucruri va apela SDM la firme specializate (…) SDM pregătește oameni, dar anumite lucruri, cum ar fi fibra optică, nu pot fi date oricui. Există rațiuni de securitate. Rețeaua de fibră optică a Timișoarei a fost realizată de STS. În condițiile în care există atâtea atacuri informatice, trebuie să fim precauți și nu ne putem hazarda să dăm oricui orice tip de activități”, a continuat primarul. Acestuia i se pare firesc ca SDM să aibă, practic, monopol pe atât de multe activități. „Sunt concerne care fac de la ciocolată până la mașini. SDM a ieșit din tiparele vechi, din închistarea la nivelul lopeții și al buldozerului, este o companie deschisă, care se modernizează și își extinde aria de competențe. SDM este o firmă foarte puternică și lumea vede ce a făcut în orașul acesta, ascultând dispozițiile mele verbale, pentru că n-am prerogative instituționale, dar am o anumită autoritate nescrisă față de SDM, de a lucra foarte concentrat, de a lucra sâmbătă, de a lucra noaptea (…) De ce o firmă a autorității publice locale n-ar putea să se comporte ca o mare companie?”, mai afirmă Robu. El va repune proiectul pe ordinea de zi, chiar dacă nu pare prea optimist. „Nu sunt convins că proiectul va trece, pentru că eu știu ce joc de interese a existat în permanență de când sunt eu primar. De ce credeți că am avut eu parte de atacuri de toate felurile?”, a conchis primarul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

timisoreANCA a spus: (octombrie 19th, 2017 at 10:17 )

SDM E BUN LA TOATE !
noul brend updatat.

 
Folică a spus: (octombrie 20th, 2017 at 11:28 )

După ce puşculița transpartinică a luat nanul şi a umplut oraşul cu chinezării, acum asigură mentenanța cu societatea primăriei pe banii timişorenilor. Curat murdar tovarăşe Robu!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Peste 500 de proiecte finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 sunt depuse în Timiş, aflându-se în diferite faze de implementare. Deocamdată au fost contractate 189 de proiecte, iar valoarea fondurilor nerambursabile este de 221 milioane de euro. Acţiunea de prezentare a proiectelor derulate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a continuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zona Dacia va fi în curând noul paradis investiţional-administrativ al Timişoarei. După ce a curăţat zona de sud a oraşului de tot ce era garaje, primarul Nicolae Robu anunţă mutarea atenţiei asupra noului cartier al oraşului: parcare supraetajată, locuri de joacă şi parc renovate, Cinema Dacia reabilitat.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu promite investiţii spectaculoase în zona Dacia: parcare supraetajată, parc şi cinema reabilitat, club pentru pensionari
Luni, 18 noiembrie, la ora 18.30, la Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest Timișoara va avea loc proiecția filmului regizat de Toma Enache, “Între Chin și Amin”. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorul Toma Enache, scriitorul Marcel Tolcea și lect. univ. dr. Emanuel Copilaș-Ciocianu - cadru didactic la Departamentul de Științe Politice al UVT. Intrarea la eveniment este liberă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiecţie şi dezbatere “Între chin şi amin” la Universitatea de Vest
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com