Categories: Cultura

Au fugit de ISIS si au ajuns în echipa celui mai bun circ contemporan din Europa, Cirkus Cirkor

Qutaiba Aldahwa și Javid Heidari sunt doi tineri de 27 și 20 de ani care au fugit în Suedia din țările lor de origine, Irak și Afganistan, și au ajuns în întreaga lume cu spectacolul „Limits”, al celor de la Cirkus Cirkör.

Atunci când vorbim despre spectacolul „Limits” vorbim despre abilitățile impresionante ale artiștilor, dar și despre poveștile pe care ei le spun. Spectacolul „Limits” și-a început turneul mondial în martie 2016 și are deja peste 200 de reprezentații la activ. „Limits” a fost deja pe scene din Suedia, Norvegia, Franta, Anglia, SUA, Germania, Austria, Olanda, Finlanda și în curând va ajunge și în România, la Timișoara.

Pe lângă povestea pe care o spune „Limits”, undeva în spate regăsim și poveștile artiștilor și ale echipei Cirkus Cirkor. Qutaiba Aldahwa este unul dintre membrii echipei și este interpret la centrele de azil din Suedia. În același timp face parte și din echipa artistică a Cirkus Cirkor. Javid Heidari ia parte la programul Circului contemporan la Școala Secundară Superioară din Cirkus Cirkör și este prezent în mișcările de performanță ale acestuia.

Qutaiba Aldahwa are 27 de ani, s-a născut și a crescut în Mosul, Irak. În cartierul în care locuia și-a împărtășit copilăria cu musulmani, kurzi și creștini. Toți trăiau împreună, mergeau la aceeași școală și jucau în aceeași echipă de fotbal. Când ISIS a capturat orașul, Qutaiba a fost forțat să-și întrerupă studiile universitare în economie și s-a hotărât să pornească spre o lume mai bună. Drumul său spre Europa nu a ajuns nici acum la capăt. Și în prezent, Qutaiba este un solicitant de azil și nu știe dacă i se va permite să rămână.

„Când eram încă acolo m-am uitat la mașină și m-am gândit: «Hai, poți să faci asta, poți conduce mașina și poți să pleci». Problema era că nu aveam permis. Condusesem de două ori, cu câteva luni înainte, dar uitasem tot ce am învățat. Trebuia să fac orice ca să-mi scot toată familia din oraș”, își aduce aminte Qutaiba.

Qutaiba studiază în continuare limba suedeză, este interpret la centrele de azil, practică circul și, mai mult decât atât, predă cursuri la asociația educațională pentru adulți, Folkuniversitetet din Suedia.

Javid Heidari are 20 de ani și vine din Jaghoori, Afganistan. Familia sa a fugit în Qom, Iran, pe când avea șapte ani. El este un Hazara – un popor care a fost persecutat de talibani. Cum nu avea acte de rezidență în Iran, Javid nu a putut merge la școală și a început să lucreze de la o vârstă fragedă. La 14 ani, a decis să-și continue călătoria și să fugă în Europa. Așa a ajuns în Suedia. Povestește despre drumul său spre o lume mai bună, însă o face doar ca să fie o lecție de viață pentru alții. Nu a fost deloc ușor.

„De obicei, răspund că nu vreau să vorbesc despre asta. Încerc să uit unele lucruri, dar e imposibil. Și când vorbesc despre asta, îmi aduc aminte de tot și de toate momentele grele prin care am trecut. Împărtășesc povestea mea pentru că e un mod de a ajunge la cât mai mulți oameni. Venirea în Suedia nu a fost deloc ușoară. Vreau să citiți cu atenție și să va gândiți la asta înainte de orice pas” – acesta era mesajul lui Javid Heidari după experiențele trăite.

Călătoria spre Suedia a fost dificilă. El a fost înregistrat în Italia și, în conformitate cu Acordul de la Dublin, ar fi fost probabil trimis înapoi în Iran, imediat după ce ar fi ajuns în Suedia. Acordul de la Dublin este un acord interguvernamental între statele membre UE în privinta azilului. Revenind la povestea lui Javid, după doi ani, în calitate de refugiat „fără acte”, i s-a acordat rezidență permanentă în Suedia. El participă acum la Programul Circului contemporan la Școala Generală Cirkus Cirkör, unde simte că este capabil să facă uz de rezidența și de capacitatea de a se concentra asupra posibilităților pe care le-a dobândit în timp.

Artiștii Cirkus Cirkör vor ajunge la Timișoara cu spectacolul „Limits” în 22 noiembrie, având programate două reprezentații gratuite pentru elevi și studenți. În 23, 24 și 25 noiembrie vor susține trei spectacole publice, începând cu ora 20. Spectacolele vor avea loc la Sala Sporturilor“Constantin Jude (Olimpia) – Aleea F.C. Ripensia, nr.7, Timisoara. Informații despre bilete se pot găsi aici, iar mai multe detalii despre evenimentul Cirkus Cirkor găsiți aici și pe www.timisoara2021.ro.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

RETIM și ADID demarează o campanie gratuită pentru colectarea deșeurilor voluminoase în cartierele Timişoara

O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…

7 minute ago

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

O oră ago

Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…

2 ore ago

Primăria Timișoara anunță mai multe restricții de circulație rutieră

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…

2 ore ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

2 ore ago

De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse

Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi…

2 ore ago