Categories: Cultura

Cirkus Cirkor: Timisoara, in dans pe sarma spre Capitala Culturala Europeana 2021 / VIDEO

E curaj și e puterea de a o lua de la capăt, știind că este în regulă să faci asta, chiar dacă greșești. E povestea care stă în spatele Cirkus Cirkör, cu care Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii deschide oficial drumul spre 2021. O face curajos, cu un eveniment în premieră pentru România.

Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană pleacă la drum cu un eveniment deloc în tradiția locului: spectacolul „Limits”, al companiei suedeze de circ contemporan Cirkus Cirkör. Programele artiștilor nordici au fost văzute, până acum, de peste 2 milioane de oameni și ajung în premieră și în România. Este, dacă vreți, un pariu curajos pentru cei de la ATCEE, care aduc în orașul de pe Bega un spectacol de circ contemporan, iar cei care vor să-l vadă trebuie să cumpere și bilete pentru asta. Simona Neumann, directorul ATCEE, recunoaște că, alături de directorul artistic Chris Torch și restul echipei, și-a asumat un risc. Dar crede că merită și explică de ce: „Este ceva nou, am vrut să începem astfel și să avem timp, până în 2021, să testăm gustul publicului. Dacă există potențial, pentru că uneori, dacă nu a mai văzut așa ceva, publicul nu știe dacă îi place sau nu. Am hotărât să ne asumăm acest risc în primul an, tocmai pentru a avea timp să corectăm gustul publicului în acest sens. Circul contemporan nu este obișnuit pentru publicul Timișoarei și nici al României, dar misiunea noastră, ca asociație, este să aducem lucruri noi, să nu mergem pe cărări bătătorite (…) Când spunem circ ne referim, de cele mai multe ori, la conotația peiorativă. Avem foarte mult circ în România, de diferite tipuri, și am dorit să spargem puțin gheața și să arătăm valențele artistice ale acestui cuvânt. Este un alt motiv pentru care am debutat cu această formă de artă”.

„Noi aducem ceva care va face unică Timișoara pe harta României. Evenimente culturale se întâmplă peste tot în Europa, tot timpul, dar noi avem posibilitatea să facem ceva nou, ceva unic, să facem din Timișoara capitala circului în România. Circul, pentru noi, este atât distracție, cât și artă. Este ceva care, credem noi, oglindește situația specială a Timișoarei, care este deopotrivă un important centru cultural și unul economic”, spune, la rândul lui, Chris Torch. Sunt programate, în 22 noiembrie, două spectacole gratuite pentru elevi, la care s-au înscris deja 2.000 de copii, dar și trei spectacole, în 23, 24 și 25 noiembrie, la care accesul este permis doar pe bază de bilet. E tot un pariu și, spun cei de la ATCEE, rezultatul este neașteptat de bun. „Am decis să scoatem la vânzare bilete pentru acest eveniment, pentru că oriunde în lume arta costă bani. Bilete costă între 70 și 100 de lei. Pentru primul spectacol avem 80% dintre locuri ocupate. Pentru celelalte două mai avem bilete (…) Am ales Sala Olimpia atât pentru că oferă cele mai bune soluții pentru cerințele tehnice ale trupei, cât și pentru că este o sală flexibilă, din punct de vedere al locurilor. Acest spectacol se vinde foarte scump în Occident”, a declarat Simona Neumann. „Chiar am fost impresionați de felul în care timișorenii au ales să se apropie de acest spectacol”, a completat Ionuț Suciu, coordonator al segmentului educațional al evenimentului.

Dincolo de spectacolele propriu-zise, Cirkus Cirkör are o importantă componentă educativă, astfel că, în zilele următoare, la Timișoara vor avea loc patru ateliere de lucru pentru copii și câte unul destinat adulților, respectiv artiștilor. Și, dacă vă întrebați ce înseamnă circul contemporan, fără urși care fac jonglerii și clovni cu fețe triste care fac tumbe, ascultați-l pe Chris Torch: „Este echilibru, risc și măiestrie”. Cam cum își propune Asociația Timișoara Capitală Europeană să ducă urbea de pe Bega spre anul 2021. E primul pas, pe un fir de ață, la mare înălțime. Și asta, la propriu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

18 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

18 ore ago