Categories: Partide

Initiativa USR de modificare a Constitutiei: fara penali in functii publice

Uniunea Salvați România (USR) demarează o campanie de strângere de semnături prin care să fie interzisă accederea în funcții de demnitari a persoanelor condamnate. Inițiativa trebuie să adune 500.000 de semnături în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Liderii USR consideră că această măsură care trebuie stipulată în Constituție vine în întâmpinarea românilor care au protestat în stradă în acest an. „USR consideră că se impune introducerea acestei interdicții în Constituție în contextul asaltului asupra Justiției pe care coaliția PSD-ALDE l-a început imediat după preluarea puterii cu OUG 13 și care a culminat după nouă luni cu proiectul de modificare a legilor justiției ce subminează independența magistraților și anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu”, susține Cristian Moș, președintele USR Timiș. Juriștii USR au elaborat un nou articol pentru Constituția României, care prevede că „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.

USR-iștii arată că zeci de țări din Europa au astfel de interdicții în legislație pentru a limita corupția în instituțiile de stat, iar unele, printre care Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg, au acest principiu în Constituție. Inițiativa cetățenească trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături în termen de 6 luni de la publicarea propunerii în Monitorul Oficial. Liderii USR speră să se alăture acestui demers societatea civilă și sindicatele. „Sperăm că majoritatea PSD-ALDE nu își va permite să blocheze în parlament o inițiativă cetățenească semnată de peste 500.000 de oameni, așa cum a făcut-o până în prezent cu toate proiectele inițiate de opoziție pentru a curăți politica românească”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago