Categories: Unde mergem

Premiera in Romania: Legenda Troiei, intr-o expozitie-eveniment deschisa in Bastionul Theresia

Vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, dar şi alte artefacte amintind de legendara Troia vor putea fi văzute în premieră la Timișoara, într-o expoziție-eveniment, denumită „Heinrich Schliemann – descoperitorul Troiei”. Acesta va fi deschisă în Bastionul Theresia.

Muzeul Naţional al Banatului Timişoara este, în premieră națională, în perioada 10 noiembrie 2017 – 25 februarie 2018, gazda expoziției internaționale „Heinrich Schliemann – descoperitorul Troiei”. Este vorba despre o colaborare cu Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin, care prezintă viața și cariera lui Heinrich Schliemann (1822-1890), cunoscut mai ales pentru descoperirea locului unde s-a aflat Troia. Alături de colecția de obiecte și manuscrise personale a faimosului explorator german, donată muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia și Micene. Din păcate, prețioasa colecție adunată de Schliemann și donată muzeului din Berlin a avut de suferit din cauza celui de-al doilea război mondial. În prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia sunt în Rusia, fiind considerate pradă de război. Expoziția „Heinrich Schliemann – descoperitorul Troiei” aduce pentru prima dată în România vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, dar şi alte artefacte. Va putea fi admirată, cu această ocazie, măestria artizanilor care au creat obiectele din așa-numita comoară a lui Priam, aduse în replică la Timișoara, originalele găsindu-se, în prezent, la Muzeul de Artă Pușkin din Moscova. Această expoziție este posibilă datorită sprijinul financiar acordat de Consiliul Județean Timiș și strânselor legături culturale și științifice dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin. Expoziția va fi deschisă publicului vizitator începând cu data de 11 noiembrie, conform orarului obișnuit de vizitare, în zilele de marți până duminică, între orele 10-18, luni fiind închis.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago