Categories: Social

La Timisoara se deschide pentru curiosi singura hidrocentrala functionala din Europa mai veche de 100 de ani

Unul dintre monumentele de arhitectură industrială ale Timișoarei intră oficial în circuitul turistic. Se întâmplă chiar de 1 decembrie, când Colterm deschide poarta hidrocentralei proiectate, acum mai bine de un secol, de arhitectul Laszlo Szekely.

În perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, Colterm se alătură eforturilor administrației locale și va contribui cu propriile obiective. Pe 1 decembrie, la nodul Hidro (hidrocentrala de pe Bega), de pe str. Frederic Chopin 1, Colterm SA deschide oficial poarta pentru turiști. Hidrocentrala va putea fi vizitată în fiecare duminică, începând cu 10 decembrie. construită în urmă cu 107 ani, este singura din Europa care funcționează având o asemenea vechime. Unii cercetători consideră că așa-numitul ansamblu al turbinelor este cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara.

Purtând semnătura celebrului arhitect Laszlo Szekely, edificiul este construit în stil Wiener Secession. Turnul asemănător unui donjon medieval, destinat spaţiilor administrative, poartă pe faţadă stema oraşului. La baza turnului se afla un balcon. Pe fațada dinspre aval se găsesc ferestre în formă de arc, iar deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei se află o pasarelă din lemn cu decorații. Necesitatea construirii hidrocentralei a fost impusă de alte multe premiere ale Timișoarei, ea acoperind la acea vreme aproape întregul necesar energetic al urbei. Construcția a început în 1909, centrala fiind pusă în funcţiune pe 3 mai 1910, ajungând să producă 89% din consumul de energie electrică al capitalei Banatului.

A fost atât de bine realizată, încât, de-a lungul timpului, au fost necesare doar câteva lucrări de întreţinere tehnică. În 1930 a fost prima reparaţie, iar în 1954 a fost înlocuit tabloul electric de comandă de fabricație germană cu aparatură sovietică. În timp, sala maşinilor a fost renovată, iar clădirea care adăposteşte mecanismele de acţionare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul original. Amplele lucrări de consolidare de după Revoluție, prin injecții de beton, fac ca, în prezent, clădirea construită inițial pe rocă și nămol întărit să stea practic pe o pernă de beton.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

32 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago