Bisericile de lemn din zona Făgetului sunt o adevărată comoară de spiritualitate, însă sunt prea puțin cunoscute. O asociație din Timișoara și-a propus să scoată la lumină poveștile acestor locuri minunate și o face cum se poate mai inspirat: cu un film superb realizat de Mihai Pinti, jurnalist al TVR.
Timișul ascunde, într-o zonă mai puțin umblată a sa, o adevărată comoară. Sunt cele câteva biserici de lemn care au supraviețuit timpului și oamenilor, martori tăcuți ai nenumărate frământări. Un proiect comun al Arhiepiscopiei Timișoarei, al Consiliului Județean Timiș și al Asociației Culturale Kratima vrea să atragă atenția asupra acestor monument și își propune să pună la punct un traseu al bisericilor de lemn istoric din „Țara Făgetului”. „Prea puțin se mai știe și prea puțin se mai vorbește – de multe ori, voit – despre patrimoniul cultural material al Banatului, dar nu numai al Banatului. Prea puțin ne mai dorim să ne amintim, între altele, despre bisericile de lemn din Țara Făgetului, ca urme vii ale bunei-cuviințe, bunului gust și bunei credințe a satului de odinioară. Prea puțin mai transmitem tinerilor valorile culturale certe și perene ale românilor, ca popor. De aceea, dar nu numai de aceea, filmul «Lemnul de dincolo de cer», al lui Mihai Pinti, este, întâi de toate, un semn de exclamare, un strigăt spre o «reconstituire» a trecutului privit nu ca o perioadă «prăfuită», îndepărtată în timp, ci ca un «început bun», un punct de plecare spre un astăzi și spre un viitor frumos, recunoscător, coerent”, spun reprezentanții Asociației Culturale Kratima.
Filmul realizat de jurnalistul Mihai Pinti are jumătate de oră și ar trebui lansat până la finele acestui an. Miercuri a fost prezentat doar un „preambul”. „Am filmat în patru zile, dar am montat în mult mai multe. Oamenii trebuie să conștientizeze că trebuie să meargă să le viziteze, pentru că astfel ele devin obiective turistice și ajung să fie îngrijite. Am filmat 15 biserici de lemn, monumente istorice, atât în interior, cât și în exterior, dar și din dronă. Ne-am concentrat foarte mult pe pictura murală, unică în România, făcută și de pictori bisericești consacrați, dar și de pictori anonimi”, spune Mihai Pinti. Din cauza nepăsării oamenilor, o parte din aceste biserici sunt în pragul dispariției. Nu mai au acoperișuri, iar deasupra le stă cerul. Dacă nu se intervine urgent, ele vor rămâne doar în amintirile celor care le-au mai prins în picioare. Biserici de lemn în aproape toate localitățile din zona orașului Făget, Românești, Curtea, Crivobara, Dobrești, Dubești, Zolt, Bătești, Jupânești, Pietroasa sau Crivina de Sus. Cea de la Povergina a fost distrusă recent de un incendiu. Cu toate rămân însă neștiute pentru potențialii vizitatori, tocmai pentru că nu există infrastructură turistică. Proiectul „Lemnul de dincolo de cer” vine în întâmpinarea nevoii de recuperare a memoriei locale, de conștientizare și apreciere a identității locale și a patrimoniului cultural local printr-un demers adaptat prezentului și prin mijloace actuale. (sursa foto: https://www.uar-bna.ro/)
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…