Categories: Economic

Buzias, Pasarea Phoenix a statiunilor balneoclimaterice / FOTO

În anii comunismului, dar și în primii ani post-decembriști, stațiunea Buziașul a căzut, la un moment dat ajungând o ruină. În ultimii ani a început însă să renască din propria cenușă precum Pasărea Phoenix, nume care, nu întâmplător, a fost dat ultimului hotel de patru stele ridicat aici. Dar mai este mult până departe, respectiv mai este de muncit până când Buziașul își va regăsi faima și strălucirea de altădată. Chiar dacă patina aristocratică din secolul XIX nu mai poate fi readusă, Buziașul poate să redevină o destinație extrem de atrăgătoare nu doar de tratament, dar și de agrement.

În încercarea de a-i defini un viitor stațiunii, joi a avut loc în stațiune o dezbatere „200 de ani de istorie balneară în Stațiunea Buziaș”, în care s-a discutat/dezbătut despre viitorul și proiectele ori provocările stațiunii. Au luat parte medici cunoscuți, iubitori ai Buziașului, precum și oameni din administrație. Primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu, care a condus și stațiunea timp de 11 ani, a vorbit despre necesitatea formării unei echipe care să colaboreze pentru ridicarea atât a localității, cât și stațiunii. El a spus că una din problemele care afectau orașul, și anume legătura cu Timișoara, va fi rezolvată de anul viitor, iar în urma unei înțelegeri cu Primăria Timișoara, RATT va asigura trei curse zilnice. Un alt punct de atracție în viitorul apropiat va fi parcul, care urmează să fie renovat pe un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Nu în ultimul rând în masterplanul național de turism figurează și ridicarea unui aqua-park în Buziaș. „Buzișaul era în trecut «Perla Banatului». Din păcate, perla s-a scufundat în noroi. Noi trebuie să facem un grup puternic, să scoatem perla din noroi și s-o facem iar să strălucească”, a conchis Munteanu.

Președinte al Fundației CardioPrevent, cardiologul Dan Gaiță a vorbit despre o colaborare parafată deja dintre asociația pe care o conduce și Stațiunea. Trebuie spus că, în țară, mai există o singură stațiune, cea de la Covasna (județul Covasna) specializată pe boli cardiovasculare. „Trebuie să reluăm aici un drum care a fost închis la un moment dat, iar condiții există”, a spus și Gaiță. Doctorul epidemiolog Emilian Damian Popovici s-a referit la parcul din centrul stațiunii care ar trebui să ajungă piesa de rezistență a Buziașului. „Eu asemăn acest parc cu cel din Copenhaga unde vin oameni din toată lumea, inclusiv din Japonia, să se relaxeze. Există premise pentru a se face aici lucruri extraordinare. Mulți timișoreni preferă să meargă în Ungaria și în alte locuri la relaxare, în loc să vină la Buziaș, unde efectele curative sunt exatrordinare. E adevărat, trebuie însă făcute multe lucruri pentru ca, atunci când ieși din hotel, să ai opțiuni de recreere”, a spus și Popovici. El a mai vorbit de calitățile aerului din Buziaș și posibilitățile de prevenție a unor boli, în special cardiovasculare.

Directorul stațiunii, Leontin Gheorghe, a făcut referire la noul pachet familial „Ionizare de week-end”, adresat mai ales copiilor. „Stațiunea e deschisă pe partea medicală lumii academice și cercetării științifice în domeniu. Vrem să deschidem stațiunea și pentru străini, iar în acest sens avem nevoie de confirmări științifce privind beneficiile aerului și apei din Buziaș. Ne pregătim intens și pentru a colabora cu Timișoara în perpectiva anului 2012, Capitală Culturală Europeană”, a spus Leontin Gheorghe. Cât privește bilanțul pe acest an al stațiunii, trebuie spus că au trecut pe aici 3.680 de pacienți, dintre care 2.341 prin Casa de Pensii. Dintre aceștia, 90% sufereau de boli cardiovasculare, iar 80% au fost din afara județului Timiș. În acest an, stațiunea a plătit la stat taxe și impozite în valoare de 710.000 de lei.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

3 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

5 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

6 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

6 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

7 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

7 ore ago