Situația de la Castelul Huniade nu este grozavă, ar fi lucrări nefăcute, dar plătite, și lucrări făcute, dar prost. Asta pare să indice expertiza plătită în acest final de an de CJ Timiș și care a fost predată în sfârșit beneficiarului. Actul este în analiză și, spun șefii CJ, s-ar putea ajunge în instanță cu firma constructoare.
Pe 16 august, CJ Timiș a semnat un contract cu firma Crist Proiect SRL, care va primi peste 155.000 de lei și s-a angajat să realizeze o expertiză a lucrările realizate, în ultimii 10 ani, la Castelul Huniade. Documentul ar fi trebuit realizat în 80 de zile, dar firma a cerut o prelungire de lună. Actul, care trebuie să pună capăt speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de eventualele distrugeri, a fost predat beneficiarului și este în analiză. „La o primă privire, lucrurile nu stau tocmai bine, dar vom lua toate măsurile pentru a face acest proiect, chiar dacă vom merge etapizat, pe realizarea unei porțiuni din Castelul Huniade, pentru a-l face fiabil și a-l pune în funcțiune. Avem obligația ca, în anul 2020, acest proiect să fie funcțional”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Nici vicepreședintele Roxana Iliescu, cea care s-a ocupat de „proiectul Huniade” în ultimul an și jumătate, nu pare extrem de optimistă. „Am avut discuții cu specialiștii care se ocupă de această expertiză. Situația nu este una satisfăcătoare, sunt lucrări prevăzute în proiect și nerealizate sau lucrări prevăzute și realizate neconform. Anticipez că următorul pas ar putea fi imputarea constructorului a unor lucrări pe care va trebui să le pună în conformitate în un termen relativ scurt”, a declarat, la rândul ei, aceasta.
Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara. Impozantul edificiu a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe încercări, inclusiv un cutremur devastator și o reconstrucție, făcută pe vremea lui Iancu de Hunedoara, în perioada 1443 şi 1447.
Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au fost reluate în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară. Actuala administrație județeană ar fi vrut să depună un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Huniade, dar primul pas ar fi tocmai recepția lucrărilor realizate până acum, operațiune care nu s-a făcut încă.
Duminică, 29 decembrie, în jurul orei 10:40, pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj au intervenit pentru…
Până pe data de 26 decembrie, Primăria Timișoara a calculat că la Târgul de Crăciun…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, afirmă că, în ultimele două luni s-a lucrat la conacul…
Grupul aleșilor poporului pe listele SOS a depus jurământul în Parlamentul României. Sunt oameni nu…
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…