Dacă România vrea să beneficieze de siguranţă în faţa creşterii dominaţiei Rusiei în Zona Mării Negre, va trebui să deschidă larg buzunarele şi să investească semnificativ în domeniul puterii militare aeriene şi navale. Este avertismentul unui specialist american în securitate globală, prezent luni la Timişoara.
Set Cropsey, director al Center for American Seapower, fost asistent al Secretarului Apărării al SUA, a vorbit, luni, în faţa studenţilor de la Universitatea de Vest. El a fost invitatul conferinţei „Politica de Securitate a SUA în 2018 și România”. Specialistul de peste ocean a vorbit despre schimbările drastice prin care a trecut România de la căderea cortinei comuniste, a recunoscut rolul strategic al ţării în zonă şi a avertizat că o Românie securizată va oferi, la rândul ei, securitate sporită pentru NATO. „România nu mai este guvernată de comunişti sau, mai bine zis, de oameni care se numesc comunişti. România a devenit componentă a alianţei nord-atlantice, are un parteneriat strategic adevărat, care contează, cu SUA. Este o parte componentă importantă a acestei alianţe. Acest parteneriat este important, pentru că securitatea NATO se întăreşte ca urmare a întăririi securităţii României. România este aproape de Ucraina, se ştie ce probleme sunt acolo, Rusia este tot mai prezentă în Marea Neagră, asta este o problemă. Rusia îşi va face simţită prezenţa aici, deci România va fi nevoită să-şi întărească puterea aeriană şi navală. Pentru mine este foarte clar că se vede importanţa strategică a Mării Negre. Cea mai mare problemă acum este legată de găsirea banilor necesari pentru ca România să se poată apăra, iar marina este una dintre acestea”, a spus Cropsey. Conform acestuia, Statele Unite ale Americii nu mai au puterea din urmă cu 30 de ani, când Războiul Rece s-a încheiat. „La sfârşitul Războiului Rece, SUA era puterea dominantă în lume, nu erau provocări prea mari. Dar, securitatea globală s-a schimbat. China e un competitor strategic, Rusia devine din nou un competitor strategic, Iran nu este încă un asemenea competitor strategic, dar construieşte rachete balistice şi va avea capacitatea să realizeze rachete nucleare, la fel şi Coreea de Nord. Astfel, o lume unipolară a devenit una cu mai mulţi poli. SUA este un competitor puternic, dar acum sunt şi alte naţiuni cu putere în creştere, a mai declarat Seth Cropsey. Expertul american are o experiență de 30 ani în domeniul politicii de securitate, al studiilor și cercetărilor din domeniul relațiilor internaționale și strategiilor militare navale.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…