Categories: Social

Avertisment de la un specialist american: Romania trebuie sa investeasca in domeniul militar, ca sa faca fata Rusiei

Dacă România vrea să beneficieze de siguranţă în faţa creşterii dominaţiei Rusiei în Zona Mării Negre, va trebui să deschidă larg buzunarele şi să investească semnificativ în domeniul puterii militare aeriene şi navale. Este avertismentul unui specialist american în securitate globală, prezent luni la Timişoara.

Set Cropsey, director al Center for American Seapower, fost asistent al Secretarului Apărării al SUA, a vorbit, luni, în faţa studenţilor de la Universitatea de Vest. El a fost invitatul conferinţei „Politica de Securitate a SUA în 2018 și România”. Specialistul de peste ocean a vorbit despre schimbările drastice prin care a trecut România de la căderea cortinei comuniste, a recunoscut rolul strategic al ţării în zonă şi a avertizat că o Românie securizată va oferi, la rândul ei, securitate sporită pentru NATO. „România nu mai este guvernată de comunişti sau, mai bine zis, de oameni care se numesc comunişti. România a devenit componentă a alianţei nord-atlantice, are un parteneriat strategic adevărat, care contează, cu SUA. Este o parte componentă importantă a acestei alianţe. Acest parteneriat este important, pentru că securitatea NATO se întăreşte ca urmare a întăririi securităţii României. România este aproape de Ucraina, se ştie ce probleme sunt acolo, Rusia este tot mai prezentă în Marea Neagră, asta este o problemă. Rusia îşi va face simţită prezenţa aici, deci România va fi nevoită să-şi întărească puterea aeriană şi navală. Pentru mine este foarte clar că se vede importanţa strategică a Mării Negre. Cea mai mare problemă acum este legată de găsirea banilor necesari pentru ca România să se poată apăra, iar marina este una dintre acestea”, a spus Cropsey. Conform acestuia, Statele Unite ale Americii nu mai au puterea din urmă cu 30 de ani, când Războiul Rece s-a încheiat. „La sfârşitul Războiului Rece, SUA era puterea dominantă în lume, nu erau provocări prea mari. Dar, securitatea globală s-a schimbat. China e un competitor strategic, Rusia devine din nou un competitor strategic, Iran nu este încă un asemenea competitor strategic, dar construieşte rachete balistice şi va avea capacitatea să realizeze rachete nucleare, la fel şi Coreea de Nord. Astfel, o lume unipolară a devenit una cu mai mulţi poli. SUA este un competitor puternic, dar acum sunt şi alte naţiuni cu putere în creştere, a mai declarat Seth Cropsey. Expertul american are o experiență de 30 ani în domeniul politicii de securitate, al studiilor și cercetărilor din domeniul relațiilor internaționale și strategiilor militare navale.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

12 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

12 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

13 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

18 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

18 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

19 ore ago