Categories: Economic

Finantele au decis sa nu mai trimita instiintari de plata la contribuabili

Dacă aveţi datorii la Finanţe nu veţi mai fi înştiinţaţi asupra acestora în mod automat, aşa cum se întâmpla până acum. Pentru a primi asemenea documente va trebui să depuneţi o cerere la Fisc. Decizia a fost luată, chipurile, pentru a nu mai încărca persoanele vizate cu hârtii.

„În vederea reducerii gradului de încărcare a contribuabililor cu documente primite de la organul fiscal, legiuitorul a dorit ca înștiințările privind stingerea obligaților fiscale să nu mai fie comunicate tuturor contribuabililor, ci numai celor care optează pentru acest serviciu”, conform ANAF. Decizia a fost luată pentru că oamenii sunt buni platnici, deci nu mai e nevoie de asemenea documente, spune şi şeful DGRFP Timişoara, Ioan Dragomir: „Având în vedere faptul că tot mai mulți contribuabili își achită obligațiile fiscale în termen, în acest fel cunoscând ordinea stingerii acestora, este o măsură corectă și binevenită. Contribuabilul primește cu o hârtie mai puțin de la organul fiscal, și ne dorim ca, în viitorul apropiat, să fie cât mai puține. Un motiv în plus, să îi îndemn pe toți contribuabilii persoane fizice și juridice să folosească aplicația informatică Spațiul Privat Virtual, mai ales că este gratuită, disponibilă 24/24 și le oferă posibilitatea de a transmite și obține informații supuse secretului fiscal”. Transmiterea înștiințărilor privind stingerea obligațiilor fiscale potrivit opțiunii contribuabilului este reglementată de art. 165, alin (9) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Acestea au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, respectiv „debitorul poate opta pentru a fi înștiințat cu privire la modul în care a fost efectuată stingerea obligațiilor fiscale, prin depunerea unei cereri în acest sens la organul fiscal competent. În acest caz, organul fiscal competent comunică debitorului modul în care a fost efectuată stingerea obligațiilor fiscale cu cel puțin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligațiilor fiscale”.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

6 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

10 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

12 ore ago