Categories: Social

Timisul incepe sa colecteze selectiv. Retim da gratuit pubele galbene si negre

Timișenii din orașele Buziaș și Recaș, dar și cei din mai multe comune încep, din acest an, să colecteze selectiv deșeurile. În următoarele luni, alte localități vor face acest lucru, iar toate gospodăriile vor fi dotate gratuit cu recipiente de colectare, negre și galbene.

ADID Timiș și RETIM Ecologic Service SA implementează în județul Timiș un nou sistem de colectare separată a deșeurilor, conform cu standardele europene în vigoare. Acesta urmărește reciclarea deșeurilor care pot fi reutilizate (sticlă, hârtie, metale și plastic), dar și tratarea, direct în gospodărie, a deșeurilor biodegradabile (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze). În următoarele luni, toate gospodăriile vor fi dotate gratuit cu recipiente de colectare, negre și galbene, iar locuitorii din sate și comune vor primi compostoare. Sacul galben se va distribui în zonele rurale, iar pubela galbenă, în orașe.

Reguli de colectare selectivă

  • În pubela neagră vor fi colectate deșeurile reziduale umede: resturi alimentare (carne, pește, produse lactate, etc.), ambalajele care nu mai pot fi curățate, dar și mucuri de țigări sau conținutul sacului de la aspirator
  • În sacul galben sau pubela galbenă vor fi colectate doar deșeurile reciclabile uscate: hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare curate, caiete, cărți, ziare, reviste, etc.), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic curate, flacoane de șampon, detergent, etc.) și metal (doze aluminiu, ambalaje tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri -, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu)
  • În compostoarele vor fi depozitate deșeurile care se descompun (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze), care se vor folosi după descompunere ca îngrășământ natural.

Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) vor fi depozitate în recipiente de tip clopot, de culoare verde, amplasate în fiecare localitate. De asemenea, deșeurile voluminoase sau periculoase vor fi colectate separat de cele reziduale și de cele reciclabile, în cadrul unor campanii trimestriale anterior anunțate. RETIM Ecologic Service SA va asigura informarea cetățenilor, atât din casă în casă, în timpul activității de contractare, cât și prin intermediul unor campanii speciale. Din 22 ianuarie a început colectarea în orașele Buziaș și Recaș, respective comunele Chevereșu Mare, Darova, Nițchidorf, Sacoșu Turcesc, Racovița, Bara, Boldur, Criciova, Găvojdia, Nădrag, Știuca, Victor Vlad Delamarina, Balinț, Belinț, Coșteiu, Topolovățu Mare, Ghizela, Secaș, Brestovăț și Bogda. De asemenea, din 8 aprilie va începe colectarea în Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Remetea Mare, Șag, Sânmihaiu Român, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea Mare, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Săcălaz, Sânandrei, Șandra, Satchinez, Uivar și Variaș. La 1 mai va începe colectarea selectivă și în municipiul Lugoj.
Din 5 august 2018 va începe colectarea conform noilor condiții în municipiul Timișoara.
Din 17 decembrie 2020 va începe colectarea în comuna Giarmata.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

20 de minute ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

2 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

3 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

5 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

6 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

6 ore ago