Categories: Economic

Un simplu sandvici facut la sute de kilometri distanta poate produce dezastru in Timis

Un simplu pachet cu mâncare ar putea afecta masiv o bună parte din economia judeţului Timiş. După mai mult timp, în România au fost descoperite două focare de pestă porcină africană, o boală mortală în 100% din cazuri la porci, extrem de infecţioasă şi care se transmite foarte uşor.

În Timiş, lider naţional în creşterea porcinelor, există un efectiv mediu anual de 600.000 de porci, iar 1,2 milioane sunt sacrificate anual. În aceste condiţii, o epidemie de pestă porcină africană ar avea efecte catastrofale. Medicii cu care Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor are contract de colaborare sunt instruiţi cum să facă faţă în faţa unei asemenea probleme. Singura veste bună este că pesta porcină africană nu se transmite la om. „Pesta porcină africană îmbolnăveşte doar porcii domestici şi mistreţii. Dar când apare, produce pagube foarte mari din cauza faptului că nu există vaccin sau tratament. Este mortală 100%. Toţi porcii mor, cei care sunt în viaţă când intervenim îi sacrificăm pe toţi. Paguba rezultă din moartea animalelor. Plus restricţiile care se pun pe toate materialele din zonă, plus oprirea punerii în vânzare a oricăror animale sau a cărnii ori a produselor din carne provenite de la acestea, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Dacă se va întâmpla, suntem pregătim să gestionăm criza”, a declarat Adrian Popa, şeful DSVSA Timiş.

Momentan, în România există două focare confirmate, dar boala s-a răspândit extrem de rapid, a ajuns în Polonia, Cehia sau ţările baltice, pornind din Ucraina sau Republica Moldova. „Sunt zeci şi zeci de focare, multe necunoscute, în Ucraina şi în Republica Moldova. Boala s-a extins şi în Polonia deja, treptat a înaintat spre vest ajungând în zona Varşoviei, a cuprins ţările baltice şi înainte de a ajunge în ţara noastră alte şapte focare au fost găsite în Cehia. Boala este extrem de contagoasă, se transmite fie prin contact direct, fie indirect prin vector uman. Vorbim fie de persoane care au fost în păduri şi au adus pe îmbrăcăminte sau încălţăminte virusul, fie nu au anunţat boala la animale, au sacrificat animale, au făcut preparate din carne netratate termic, care păstrează virusul minimum şase luni. Au transmis boala la sute de kilometri distanţă. Un şofer de TIR a avut un sandvici preparat cu asemenea produse, cârnaţi de casă, şi în momentul intrării pe teritoriul UE s-a verificat prin mijloace specifice în laborator şi a fost pozitiv la pestă porcină africană. Vă daţi seama că acel aliment intră în contact cu ambalajul, iar acesta este aruncat la gunoi. Iar de aici poate ajunge oriunde”, subliniază Popa. Un eventual focar într-o fermă din Timiş va închide această afacere pentru o lungă perioadă de timp, exportul şi comercializarea cărnii nu ar mai putea avea loc, iar aceasta nu doar limitat la acea fermă, ci pe o rază mult mai mare.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

5 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

5 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

7 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

9 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

10 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

10 ore ago