Nu se pune problema ca mult promisa fântână muzicală să nu se facă. A întărit ideea la dezbaterea publică pe buget primarul Nicolae Robu, care a explicat și de ce nu e gata încă proiectul, și de ce nu e cert că minunea va apărea în Parcul Botanic.
Unul dintre cele mai contestate proiecte care apar în bugetul pe 2018 este celebra fântână muzicală pe care primarul Nicolae Robu o primite încă din primul mandat. Inițial anunțată pentru canalul Bega, ea a fost „mutată” între timp în Parcul Botanic, dar nici acel amplasament nu este 100% sigur. Bugetul prevede, pentru proiect tehnic și execuție, suma de 1 milion de lei, în timp ce pe credite de angajament se vorbește despre 17,3 milioane de lei. Svetlana Petrovici, cea care a strâns anul trecut peste 2.000 de semnături de la timișorenii care nu vor fântână cântătoare în Parcul Botanic, a reclamat exact această sumă foarte mare. „Este vorba de 4 milioane de euro. Or, pentru acest proiect nu cred că se pune problema de bani europeni (…) Spitalului de Copii i-a fost bugetată o sumă mai mică decât i s-a bugetat acestei fântâni. Parcul Botanic este o oază de liniște, această fântână va fi amplasată între un spital și un azil de bătrâni, ceea ce face ca Parcul Botanic să fie un loc nepotrivit”, a spus Petrovici. Pentru conformitate, Spitalului de Copii îi este alocată suma de 17 milioane de lei, pentru extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă la Spitalul „Louis Țurcanu”, cărora li se adaugă încă 11,3 milioane pentru dotările de la noul corp de clădire. În rest, comparația nu este deloc deplasată.
Primarul Nicolae Robu spune însă că nu se pune sub nicio formă renunțarea la acest proiect. Este, susține edilul, unul dintre motivele pentru care a fost votat de timișoreni. El explică totuși că prețul ar putea fi de 2 milioane de euro și se bazează pe… feeling pentru asta. „Oricum o facem și va fi o plus-valoare la orașul nostru, una deosebită, nu va fi ceva care să deranjeze, ci va fi ceva care va face bucurie foarte multor oameni. Am promis-o la toată populația Timișoarei, din care 50.000 m-au votat știind că vreau să fac așa ceva. (…) Un astfel de obiectiv poate fi realizat, spre exemplu, cu un ecran aferent de mari dimensiuni pe peliculă de apă pe care să se poată face orice fel de proiecții cu tehnologia laser existentă la ora actuală. Varianta maximală a fântânii, plus așa ceva, ar fi undeva către 4 milioane (n.r. de euro). Cei care fac studiul prezintă variante. Vom avea de aprobat studiul și de dat undă verde pentru etapa următoare, proiect tehnic cu detalii de execuție. Abia când vom avea studiu se va ști un preț mai aproape de realitate. Acum e o estimare făcută de cei ce au elaborat tema de proiectare (…) Atunci vom ști, pentru fântâna propriu-zisă, în ipoteza că ar avea următoarele funcționalități, ar costa atât… din acel preț care tot o estimare iese; pentru sistemul de proiecții laser pe pelicule de apă suma este atât. Ceea ce au dat elaboratorii temei de proiectare reprezintă o sumă peste care nu au voie să treacă elaboratorii SF. Nici vorbă să trecem la execuție cu 4 milioane de euro. Feelingul meu este că undeva tot acolo se va ajunge, la circa 2 milioane. Acesta e feeling, în final va fi aritmetică”, a declarat Robu.
Licitația pentru proiectul și studiul de fezabilitate a fost câștigată, în toamna trecută de firma clujeană Aqua Design, cu subcontractantul P.S.V. Multiline SRL, din comuna Valea Mare Pravăț, județul Argeș. Prețul cu care și-au adjudecat licitația este de 53.550 lei, sumă cu tot cu TVA, ceva mai mult de o treime decât cel estimat de PMT. În 30 de zile de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, toată documentația trebuia predată beneficiarului. Ea nu este gata încă. Explică același Robu: „Cred că s-a dat ordin de întrerupere în momentul în care a apărut în discuție că în zonă există relicve arheologice, care ar presupune o cercetare. Nu înseamnă că dacă sunt urme arheologice nu se poate face o cercetare de rigoare și nu se pot găsi soluții de conservare. Însă, inițial, se știa că acolo nu există nimic. Existența a ceva complică lucrurile. Nu pot spune în cât timp va fi gata SF, vreau cât mai repede, în orice caz”. Conform primarului, nici măcar amplasamentul Parcul Botanic nu este cert. Robu spune că are și alte idei, dar nu vrea să le facă publice.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…