Categories: Sănătate

Propuneri pentru o ingrijire adecvata a copiilor cu diabet: teste gratuite pentru tineri si centre zonale de monitorizare

Diabetul pediatric afectează peste 3.000 de copii și tineri din România, a căror viață depinde de injectarea cu insulină. Coaliția pentru Diabet Pediatric propunele unele soluții astfel încât copiii și tinerii cu diabet de tip 1 din România să aibă parte de o îngrijire adecvată.

Deși în prezent există sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continuă a glicemiei, în România, cei mai mulți micuți sau adolescenți diagnosticați cu diabet de tip 1 sunt nevoiți să-și măsoare nivelul glicemic înțepându-se de numeroase ori în degete pe parcursul unei zile. Coaliția pentru Diabet Pediatric susține că Programul Național de Diabet Zaharat nu include decontarea senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor, copiii cu diabet primind câte patru teste de glicemie pe zi gratuit. De cele mai multe ori acestea nu sunt suficiente, astfel că părinții sunt nevoiți să cumpere restul. După majorat, tinerii cu diabet primesc doar un test de glicemie gratuit pe zi, în loc de patru. Astfel, ei se trezesc în situația paradoxală de a avea 4-5 prize de insulină pe zi, pentru care nu au cum să cunoască nivelul glicemiei, în condițiile în care statul român le asigură teste doar pentru o singură injecție.

Lipsesc și specialiștii în diabet pediatric. Confom Coaliției pentru Diabet Pediatric, la nivel național există 10-12 medici pediatri, cu competență în diabet, nutriție și boli metabolice, existând multe județe fără niciun astfel de specialist. Printre obiectivele Coaliției pentru Diabet Pediatric se numără introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani, obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi pentru tinerii cu vârste peste 18 ani care sunt liceeni sau studenți și crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” deja cu senzori sau senzori și pompe. Coaliția pentru Diabet Pediatric reunește Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația „Sprijin pentru Diabet”, Asociația Suflet pentru Dulcinei.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

14 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

14 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

14 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

15 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

16 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

19 ore ago