Castelul Huniade, poveste fara sfarsit. Expertiza de anul trecut n-a facut lumina, salvarea ar putea veni de la UE

Situația Castelului Huniade este în continuare complicată. Nici măcar expertiza comandată de CJ Timiș nu a reușit să lămurească lucrurile acolo și se așteaptă completări. Vestea bună ar fi că o parte din vechiul castel ar putea fi refăcută totuși cu fonduri europene.

Pe august 2017, CJ Timiș a semnat un contract cu firma Crist Proiect SRL, care, pentru 155.000 de lei, s-a angajat să facă o expertiză a lucrările realizate, în ultimii 10 ani, la Castelul Huniade. Documentul a fost predat beneficiarului și lucrurile nu arată prea bine. Firma care a făcut expertiza trebuie să ofere date suplimentare. „Nu suntem foarte încântați de rezultatul expertizei de la Castelul Huniade, în sensul și de ceea ce ne arată ea, dar și în sensul că nu ne arată în detaliu ce așteptam noi, adică să ne indice mai concret lucrările care s-au făcut. Am solicitat firmei care a făcut expertiza s-o detalieze, să ne dea toate amănunetele, după care vom lua o decizie. Sper ca până în luna martie să vină detaliată. Nu plătim nimic în plus, de altfel ea nu este achitată nici în prezent,”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Acesta susține că ar exista o variantă pentru ca vechiul castel să fie din nou accesibil publicului. Ar putea fi accesate fonduri europene, deși, în urmă cu mai bine de doi ani, fosta conducere a CJ spune că acest lucru nu mai este posibil. „Am discutat și cu Sorin Maxim, directorul ADR, și cred că această investiție la Castelul Huniade trebuie abordată puțin diferit. În prima etapă trebuie să continuăm ce se lucrează deja de atâta vreme, să vedem dacă vom reuși închiderea, recepția acestei lucrări. Expertiza a fost comandată s-a tocmai pentru că respectiva comisie de recepție n-a vrut să semneze. În paralel cred că am putea demara un proiect pe fonduri europene, privind finanțarea patrimoniului cultural, să încercăm să punem în funcțiune și să deschidem celalaltă parte a Castelului Huniade. Nu este singurul caz în care un astfel de obiectiv este deschis parțial. Partea de nord-vest va fi securizată și nu va fi permis accesul publicului, ca să se poată lucra, se poate pune o plasă frumoasă, colorată, cu imaginea castelului. În partea dinspre DSP și în spate, spre Hotel Central, să investim și să facem acest proiect pe fonduri europene, ca în doi-trei ani să-l deschidem pentru public”, a explicat Dobra.

Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au fost reluate în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

8 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

11 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

11 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

13 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

13 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

14 ore ago