Nu ar fi păcat ca Poli să ajungă să joace la Târgu Jiu? Și ce facem cu echipa de rugby? Primarul Nicolae Robu vrea să salveze de la închidere stadionul „Dan Păltinișanu” și e gata să-l preia la PMT, ba chiar să dea și la schimb teren către CJ. CL Timișoara a cerut de un an și jumătate drept de administrare pe vechea arenă.
Președintele CJ, Călin Dobra, susține că, în câteva luni, stadionul „Dan Păltinișanu” ar putea fi închis. Acesta motivează o astfel de decizie prin starea avansată de degradare a arenei. „Situația este extrem de delicată. Stadionul «Dan Păltinișanu» este construit în anii 60 și nu se află într-o stare prea bună. Se degradează pe zi ce trece. Cred că în vara acestui an va trebui să luăm decizia nu tocmai plăcută de a închide activitatea pe stadion. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Nu e o decizie ușoară, dar răspunderea este în curtea CJ Timiș, cproprietarul stadionului. Este vorba, mai presus de orice, de siguranța celor care participă la diverse evenimente și nu cred că e dispus să-și asume nimeni această responsabilitate (…) Nu cred că se mai justifică investirea unor sume atât de mari în reparații. Ce trebuie noi să facem acum este să găsim cât mai rapid o sursă de finanțare pentru construirea unui nou stadion, pe amplasamentul celui actual”, declara, pentru deBanat.ro, Dobra.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, se opune, așa cum era de așteptat, unei astfel de decizii și spune, din nou, că vrea să ofere CJ un teren în altă parte a orașului, pentru eventuala construire a unui nou stadion. Ar accepta în schimb să preia „Dan Păltinișanu”, deși e conștient ce investiții implică. „Nu cred că este o măsură înțeleaptă. Cred că nu trebuie demolat stadionul, dimpotrivă, trebuie reabilitat și trebuie construit un alt stadion în altă locație. Propun încă o dată CJ un parteneriat. Dincolo de diferențele politice dintre noi, eu sunt deschis la colaborare pentru interesul public și putem găsi formule. Stadionul «Dan Păltinișanu» ar putea fi transferat în administrare la primărie. Noi avem resursele financiare să-l reabilităm și să-l folosim. Putem să facem o înțelegere de transfer al stadionului în proprietatea primăriei și să dăm la schimb teren pentru construirea viitorului stadion, chiar și a viitoarei săli polivalente de către CNI, pentru CJ (…) Între instituții publice se pot face astfel de transferuri, și în administrare, și în proprietate. Nu e nicio problemă. Se fac evaluări, noi dăm la schimb teren, care e valoare, nu cerem să ne dea în proprietate degeaba (…) Nu voiam să-l luăm, că nu suntem în goană după proprietăți, dar dacă CJ spune că nu e dispus să-l reabiliteze și vrea să-l închidă mai întâi și apoi să-l demoleze, în această situație, vrem să-l preluăm la primărie. A-l prelua la primărie înseamnă bătaie de cap, cheltuială în plus, dar este interesul orașului să nu stea închis, să nu fie demolat”, a explicat edilul.
Stadionul „Dan Păltinișanu” are o suprafață totală de 55.423 mp, din care 38.193 mp suprafață construită. Are în prezent o capacitate de 32.821 locuri pe scaune și o instalație de nocturnă de 1.456 lucși. În 1963, când a fost construit, avea o capacitate de 40.000 de locuri. Stadionul este în proprietatea Județului Timiș din anul 2002 și, până în 2008, a fost renovat de mai multe ori, însă nu s-au făcut niciodată reparații masive. Cât despre construirea unui nou stadion la Timișoara, în afară de promisiuni, nu există nimic concret.
Încă din septembrie 2016, consilierii local au votat o hotărâre prin care solicitau CJ Timiș drept de administrare asupra stadionului „Dan Păltinișanu”, urmând să pună arena „la dispoziție, în condițiile legii, tuturor structurilor sportive din Timișoara și din județ, pentru desfășurarea de acțiuni și evenimente”. Sorin Grindeanu, la vremea respectivă președinte al CJ Timiș, spunea însă că un astfel de transfer nu se poate face peste noapte și că situația trebuie bine analizată. „Trebuie să vedem ce înseamnă un astfel de transfer, din punct de vedere financiar-contabil. Nu este vorba despre o proprietate personală a lui Sorin Grindeanu, care se transferă în proprietatea personală a lui Nicolae Robu. Nu exclud nicio posibilitate (…) Intenția noastră este ca acest stadion să fie folosit de structurile sportive, nu să avem un stadion și ne uităm la e”, declara, la vremea respectivă, Grindeanu. Ultima dată când primarul Nicolae Robu a vrut să ceară stadionul a fost în ianuarie 2017, după meciul anulat al Timișoara Saracens din Challenge Cup, când s-a constatat că gazonul nu corespune standardelor unei astfel de competiții.
Dacă stadionul ar fi închis, licența lui ACS Poli nu ar fi în pericol. „Putem să facem un contract cu un stadion din altă localitate, care îndeplinește condițiile de licențiere, dar ar fi păcat să jucăm în altă parte. Rămâne întrebarea «dar echipa de rugby?». Echipa de fotbal, de bine, de rău, este reprezentantiva unei bune părți a țării, că nu sunt multe echipe din jumătatea de vest a țării în Liga I, sunt CFR și Gaz Metan Mediaș, care este foarte jos în clasament, nici noi nu stăm foarte bine, dar până una-alta suntem pentru al patrulea an la rând în Liga I. Trebuie să sprijinim această echipă și ar fi păcat ca ea să joace în altă parte. La nevoie, se va recurge la asta. Nu știu, nu pot să mă pronunț unde, mergem să jucăm la Târgu Jiu, pe noul stadion. N-ar fi totuși deplasat să ajungem acolo?”, a conchis Robu.
Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și…
Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…