Categories: Primăria Timişoara

Timisoara, povestita la Tel Aviv. Prezenta in premiera la un important targ de turism in Israel

Timișoara a fost singurul oraș din România care s-a promovat la un celebru târg de turism din Israel, acolo unde Ministerul Turismului a avut un stand propriu. Vizitatorii au putut afla cât de importantă este contribuția comunității evreiești în moștenirea culturală a Timișoarei.

Orașul Timișoara a fost reprezentat în premieră la IMTM 2018 – International Mediterranean Tourism Market, un târg de turism foarte căutat din Israel, care a ajuns la ediția 24. Ministerul Turismului a avut un stand, la care au contribuit, pe lângă reprezentanții Timișoarei, cei de la Consiliul Județean Cluj, Agenția de Management a Turismului Bihor, CJ Maramureș, CJ Suceava și alte județe, dar și câteva firme. „Suntem foarte mulțumiți. Ne-au vizitat standul în mod special operatori israelieni care aduc grupuri de turiști în România și sunt interesați să vină și în Timișoara. Au venit și mulți evrei născuți în România, care s-au mutat în Israel. Ne-au spus că își petrec vacanțele des în România și sunt interesați de Timișoara. Participarea la acest târg este un plus în promovarea orașului”, spune Cătălin Iapă, consilier personal al primarului Nicolae Robu, care a fost la Tel Aviv, la târg.

Pliantul Timișoarei la International Mediterranean Tourism Market

Cimitirul Evreiesc
Pe o suprafață de aproape 7 hectare sunt 16.000 de morminte, de care au grijă voluntari ai Comunității Evreiești, care oferă și informații vizitatorilor. Cel mai vechi mormânt datează din 1693 și este al medicului Azriel Assiel. Cei mai mulți dintre cei care se odihnesc aici nu mai au rude în viață în Timișoara, iar descendenții lor sunt, la rândul lor, plecați de multă vreme din România, cu precădere în Israel. Comunitatea are grijă de aceste morminte, asta și datorită donațiilor primite din partea rudelor. La Timișoara este înmormântat și rabinul Oppenheimer Zvi Hirsch, personalitate religioasă cunoscută în Europa. Mausoleul său este loc de pelerinaj atât pentru evrei, cât și pentru cei de alte confesiuni.

Restaurant Kosher
Comunitatea Evreiască din Timișoara are un restaurant kosher, deschis cinci zile pe săptămână. Mâncarea preparată aici respectă toate canoanele și poate fi livrată și acasă. Tot aici sunt pregătite și mesele de sărbătoare, dar și cele pentru vârstnicii aflați în grija Comunității.

Viață spirituală
Deși în Timișoara nu mai sunt foarte mulți evrei, viața religioasă este foarte activă. Se țin rugăciuni zilnice, cu precădere în Or Hadash, mica sală de rugăciune din clădirea Comunității. În 1867, în Timișoara erau nu mai puțin de 6 sinagogi. Au rezistat timpului doar trei:
Sinagoga din Cetate – construită între 1863 și 1865, cu o capacitate de 700 de persoane. Arhitectura acestei sinagogi neologe este inspirație maură. Clădirea se află în centrul Timișoarei și este în restaurare, dar poate fi vizitată.
Sinagoga din Fabric – inaugurată în 1899 și construită în stil neo-maur, după planurile arhitectului Lipot Baumhorn. Este una dintre cele mai impozante clădiri ale Timișoara și a intrat în administrarea primăriei, care o va reabilita.
Sinagoga din Iosefin – construită între 1906 și 1910, este o sinagogă ortodoxă și este în serviciu și astăzi. Poate fi, de asemenea, vizitată.

Primăria a realizat și materiale de promovare specifice, pentru a le prezenta potențialilor turiști patrimoniul comunități evreiești. Pliantul include descrieri ale cimitirului evreiesc și ale celor trei sinagogi care încă stau în picioare. În plus, turiștii din Israel nu trebuie să-și facă probleme legate de mâncare: Comunitatea Evreiască are un restaurant kosher, unde toate preparatele respectă regulile canonice. Din toamna trecută, și accesul către Timișoara este mult mai simplu, de când a fost introdusă, cu o frecvență de două ori pe săptămână, o cursă directă către Tel Aviv.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

7 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

10 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

11 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

11 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

12 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

13 ore ago