Categories: Sport

Amenda uriasa pentru SCM Timisoara: aproape 90.000 euro, la echipa de baschet

BAT (Basketball Arbitral Tribunal) a decis că Asociaţia Baschet Club Timişoara şi Sport Club Municipal Timişoara sunt obligate să plătească o sumă de aproape 100.000 de euro foștilor componenți ai BC Timișoara, Hristo Nikolov, Kyle Shiloh și Nenad Milosevic.

Mandatarul celor trei sportivi, Sabin Gherdan, a prezentat toate documentele. Cazul, chiar dacă pare foarte complicat, este destul de simplu. Conform actelor prezentate, fosta BC Timişoara – echipa care îşi adjudeca Cupa României în 2010 şi 2015 – se află acum în „moarte clinică” aşteptând falimentul, dar clubul a fost „preluat”, existând un contract de asociere, de SCM Timişoara. Așa s-a înființat BC SCM Timişoara, club de drept public. Doar că SCM a preluat activul, nedorind şi pasivul, adică datoriile aferente. Mai mult, tot conform documentelor prezentate de Gherdan, noua entitate s-a înscris şi în prima ligă, înainte ca noul club să se afilieze la federaţie. Cei trei jucători aveau cel puţin două salarii de primit de la vechea echipă, în acea situaţie aflându-se mai mulţi baschetbalişti, dar şi antrenorul Dragan Petricevic. Noul club nu a plătit niciun leu din datoriile avute de BC faţă de foştii jucători.

A urmat judecata de la Geneva, unde își are sediul Tribunalul Arbitral al Baschetului. Deşi BC SCM a încercat să prelungească la nesfârşit procesul, decizia a venit pe 8 martie şi obligă clubul să plătească banii pentru foştii jucători. „Noi am fost întotdeauna deschişi cu reprezentanţii BC SCM Timişoara, chiar dacă pe mine m-au jignit şi m-au calomniat. Din momentul verdictului, am hotărât să mai lăsăm clubului timp de gândire 14 zile, timp în care să ne contacteze şi să rezolvăm amiabil această problemă. În România a mai existat un precedent, la Târgovişte, unde clubul a pierdut procesul cu fostul antrenor, iar acum echipa de acolo, după ce a plătit până la urmă datoria se află în liga secundă”, a spus Sabin Gherdan.

Decizia este irevocabilă în instanţele sportive. Dacă clubul nu se va supune, vor urma sancţiuni, adică amenzi consistente şi interdicţie la transferuri. Dacă nici atunci clubul nu va plăti, Federaţia Română va fi obligată să dea banii, fiind treaba forului naţional cum îi va recupera după aceea. Deocamdată clubul bănăţean se apără. „Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. Faţă de aceste hotărâri arbitrale pe care le considerăm în mod vădit nelegale şi netemeinice, SCM Timişoara îşi rezervă dreptul de a urma căile legale prevăzute de normele în vigoare la momentul de faţă”, se precizează într-un comunicat semnat de Radu Țoancă, președintele SCM, și Ilie Trițoiu, șeful Secției baschet. În acest moment, la echipa de baschet sunt salarii neplătite de aproximativ trei luni.

Share
Published by
Alin Toader

Recent Posts

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

2 minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

17 ore ago