Categories: Cultura

Comisia de la Muzeul National de Arta a ajuns la Timisoara. Trebuie sa dezlege misterul Baba

O comisie de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a ajuns marți la Timișoara, pentru a dezlega problema legată de cele 27 de tablouri semnate Corneliu Baba și împrumutate către Muzeul de Artă. Patru dintre acestea au declarate, de conducerea MNAR, „neidentificate, deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu”.

Muzeul de Artă din Timișoara / MarT/ este în posesia Colecției Corneliu Baba, donată chiar de artist, cu condiția ca ea să fie expusă alături de alte lucrări Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă / MNAR. Între cele două instituții de cultură există, din 2006, un contract care vizează 27 lucrări și este prelungit anual. Muzeul de Artă din Timișoara nu a respectat însă clauzele contractuale. „MNAR a încheiat cu MART încă din 2006 un contract de împrumut pentru lucrări de pictură semnate de Corneliu Baba, care a fost prelungit în fiecare an. Lucrările au fost împrumutate exclusiv spre a fi prezentate publicului în expunerea permanentă Corneliu Baba. Ultimul contract a fost înregistrat în noiembrie 2017, cu valabilitate până pe 25 noiembrie 2018. Ulterior, am solicitat inventarierea faptică a celor 27 de lucrări. La jumătatea lunii decembrie, Muzeul de Artă Timișoara ne-a comunicat că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului. Mai mult, ni s-a spus că «rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiuni de la fostul conservator (Luminița Paul) către o altă persoană»”, explica, pentru deBanat.ro, arh. Liviu Constantinescu, directorul MNAR. Contractul încheiat cu MArT prevede expunerea celor 27 de lucrări sau, în caz contrar, restituirea lor. Consiliul de Administrație al MNAR a votat, în unanimitate, în decembrie 2017, rezilierea contractului și retreagerea lucrărilor. Comisia care a ajuns marți la Timișoara trebuie să verifice starea în care sunt lucrările expuse și ce s-a întâmplat cu cele patru lucrări aflate de jumătate de an într-un depozit sigilat. Este vorba despre „Arlechin”, „Toledo”, „Spaima” și „Peisaj”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

3 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

18 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

20 de ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

23 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

24 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

24 de ore ago