Directorul-jurist Rodica Cojan tine la secret comisia care a examinat-o pe consilierul Rodica Cojan

Când un director interimar dă concurs pe un post de consilier în propria subordine, componența comisiei de examinare nu e informație de interes public. Asta consideră juristul Rodica Cojan, în același timp directorul și consilierul respectiv. Se întâmplă într-o primărie care face publice chiar mai multe informații decât cere legea, dacă este să ne luăm după șeful instituției.

De anul trecut, Primăria Timișoara are o nouă direcție de asistență socială, al cărei director cu titlu interimar a fost numit în luna iulie. Este vorba despre Rodica Cojan, până la acel moment şefa Centrului Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost. „Este cea mai bună variantă pe care am avut-o, sunt foarte mulțumit de activitatea Rodicăi Cojan”, declara, la vremea respectivă, primarul Timișoarei. În martie 2018, Rodica Cojan, ca unic candidat, a dat examen pe un post de consilier chiar în direcția pe care o conduce. Directorul Direcției de Asistență Socială a PMT a învățat serios: a făcut un punctaj de 76,67 la proba scrisă, respectiv 98,66 puncte din 100 posibile la interviu. Astfel, din 12 martie, directorul Direcției de Asistență Socială a PMT a câștigat, prin concurs, un post de consilier la un compartiment pe care îl are în subordine. Practic, în prezent, Cojan este director, la a doua numire prin dispoziție de primar.

Rodicăi Cojan nu i se pare defel ciudată situația. „E foarte posibil, dacă puneți mâna pe lege. Funcția de director este o funcție temporară, care se ocupă prin dispoziția primarului, pe perioadă determinată, de șase luni, după care trebuie să treci pe funcție de execuție. Domnul primar stabilește când dorește să scoată la concurs funcția de director. Momentan nu a luat această decizie. Concursul pentru postul de consilier vacant a fost organizat de ANFP. Cum să fie ciudat? Nu este deloc ciudat. Pe perioadă determinată, domnul primar numește o persoană care nu poate decât șase luni, după care trece pe funcția de execuție și primește salariul de execuție. Nu poate să fie retribuit și, și. Deci șase luni tu nu poți să iei salariu de director, ci pe funcția de execuție pe care te afli. Didactic, așa, dacă se emite dispoziție în ianuarie, ai voie până în iunie. Din iunie până în decembrie, tu ești plătit pentru funcția de execuție, nu pe funcție de director. Poți să exerciți funcția (de director – n.r.), dar fără să iei banii de director, ceea ce se regăsește și la alte instituții”, a explicat directorul-consilier. Dacă vă întrebați unde era angajată Rodica Cojan înainte să fie numită șef la Asistență Socială, răspunsul este: în PMT. Conform acesteia, concursul pentru postul de consilier a fost un fel de… colac de salvare. „Înainte de a fi numită director, eram pe o funcție de execuție în Primăria Timișoara, la serviciul de relații internaționale. Am eliberat acel post și era firesc să dau imediat examen pentru un post de execuție. Altfel, după 6 luni, eu… unde sunt? Mandatul de director îmi expiră la începutul lunii iunie”, mai spune Rodica Cojan.

Am vrut să aflăm cine a făcut parte din comisia de organizare, respectiv cea de examinare de la concursul pentru postul de consilier la Direcția de Asistență Socială. Nu de alta, dar să știm și noi cine au fost cei care și-au „ascultat” șefa și i-au dat note. Răspunsul venit de la această structură a PMT a venit relativ repede. „Informațiile solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public”, scrie, negru pe alb, în documentul semnat „Jr. Rodica Cojan”. Mai simplu, doamna Cojan, din postura de director, având calificarea de jurist, spune că membrii unei comisii de concurs dintr-o instituție publică trebuie să fie ținuți la secret! Că respectiva comisie este exact cea care a examinat-o pe ea e doar un… detaliu. Primarul Nicolae Robu susține, pe de altă parte, că instituția pe care o conduce este extrem de transparentă. „Nu știu dacă este sau nu informație de interes public. Depinde ce stabilește legea. Noi facem cunoscute mult mai multe informații decât sunt catalogate ca fiind de interes public. Noi facem mai multe lucruri decât obligă legea. Legea spune ce este de interes public, dar dacă noi vrem să facem publice alte informații care nu sunt catalogate ca fiind de interes public le facem. Dar nu cred că doamna Cojan încalcă legea”, afirmă edilul. În familia Cojan, interimatul face parte din cotidian. Dorel Cojan este șeful Poliției Locale de mai bine de 4 ani, fără să fi dat vreodată concurs pe post.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Mai sărbătorim revoluția în decembrie 2025?

Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…

2 ore ago

S-a semnat contractul de lucrări pentru stațiile electrice din Ghiroda

Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…

3 ore ago

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

13 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

16 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

18 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

20 de ore ago