La Timisoara, postul trafo e arta. 15.000 de euro pentru „totemul” ruginit de la Palatul Baroc

De la „metafora sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor”, la, poate, cel mai scump post trafo din lume! Este povestea hardughiei ruginite din fața Palatului Baroc, teoretic una din cele șapte lucrări de artă modernă amplasate în centrul istoric al Timișoarei. Ea va rămâne în aceeași stare încă vreo doi ani.

În zona Cetate au fost amplasate, ca parte a proiectului de reabilitare, șapte lucrări de artă modernă. Este vorba despre „Marea piramidă”, „Coajă de om” și „Totem”, realizate din bronz de sculptorul Mircea Roman, „Supermam” și „Eva”, tot din bronz, semnate de Virgil Scripcariu, Ansamblu de coloane, din bronz şi tehnică mixtă, de Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, din bronz patinat, de Bogdan Raţă. Timișorenii s-au obișnuit mai mult sau mai puțin cu ele, dar există una care întrunește unanim păreri negative. Este vorba despre ciudata construcție ruginită din fața Palatului Baroc. Reprezentanții municipalității au spus, de la bun început, că acesta este „Totemul” lui Mircea Roman, lucrare descrisă drept o metaforă a „sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină”. Pe acel soclu hidos ar fi trebuit amplasată o statuie. Și totuși…

La doi ani și jumătate de când „obiectul” a fost așezat în fața Piața Unirii, el a rămas în același stadiu: de construcție inutilă, care irită trecătorii și împiedică realizarea unor fotografii decente. Prețul achitat de la bugetul local? Peste 69.000 de lei, adică aproximativ 15.000 de euro. Vestea proastă este, foarte probabil că va rămâne așa până în 2020. Am vrut să aflăm de la reprezentanții primăriei care este situația în acest moment și surpriză! Practic, municipalitatea recunoaște cu seninătate că a plătit un purcoi de bani pentru… un post trafo! „A fost prevăzută și bugetată realizarea unui soclu din corten, amplasat în fața Muzeului de Artă din Piața Unirii, soclu care adăpostește în interior două panouri BMP și firida de distribuție (…) Componenta din bronz nu a fost cuprinsă în documentația tehnico-economică, deci nu putem aprecia costurile aferente achiziționării și amplasării acestei componente pe soclul din corten. Reamplasarea soclului de corten din Piața Unirii nu poate fi efectuată fără obținerea în prealabil a unei autorizații de construire / desființare în baza unei documentații tehnice care să prevadă o nouă soluție pentru amplasarea echipamentelor electrice din interiorul soclului, cu avizul Enel și nu mai devreme de cinci ani de la finalizarea implementării proiectului”, au transmis cei de la Direcția de Dezvoltare a PMT.

Am spus mereu că nu sunt specialist, că nu înțeleg arta modernă (…) Nu sunt închistat în dogme, dar minunea aceea din Piața Unirii… Se puteau pune cablurile în subteran, dar arhitecții au spus că este cea mai simplă soluție să mascheze postul trafo.
Primarul Timișoarei, aprilie 2017

Conform unor declarații mai vechi, statuia care ar fi trebuit amplasată, de fapt, acolo ar costa, la rândul ei, cam 15.000 de euro. Pentru că nu a fost plătită, nu va ajunge la Timișoara. Interesant este că, în momentul în care au anunțat cât au costat cele 7 lucrări de artă amplasate în centrul istoric, municipalitatea a oferit o sumă totală de aproape 630.000 de lei. Aceasta includea și cei 62.500 lei plătiți pentru ceea ce s-a dovedit ulterior a fi doar un post trafo.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Reclamații legate de calitatea aerului la Chișoda. Nu au fost găsite probleme

Pe adresa Gărzii de Mediu Timiș au fost depuse mai multe solicitări referitoare la calitatea…

27 de minute ago

E oficial, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite

Vineri, 10 ianuarie, secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României…

27 de minute ago

Primăria Timișoara începe încasarea taxelor și impozitelor locale din 16 ianuarie

Mai e mai puțin de o săptămână până când doritorii se vor putea înghesui la…

48 de minute ago

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…

O oră ago

Cinematografele Primăriei Timișoara au atras aproape o sută de mii de spectatori

Bilanțul anului 2024 arată că în cinematografele Primăriei Timișoara au fost peste 95.000 de spectatori.…

2 ore ago

1001 dalmațieni

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui Consiliului județean Timiș din…

3 ore ago