Categories: Primăria Timişoara

Salariile din Primaria Timisoara depind de Olguta Vasilescu. Proiectul care lasa 13 angajati cu bani mai putini a fost retras

Situația salariilor din Primăria Timișoara e la mâna… Liei Olguța Vasilescu! Mai exact, a subordonaților acesteia, care trebuie să spună dacă este sau nu legală „restabilirea” pe care a vrut-o primarul Nicolae Robu pentru câțiva angajați. Juriștii din PMT au refuzat să avizeze proiectul printr-o „pledoarie avocățească”, motiv de enervare pentru edilul șef.

Pe ordinea de zi a ultimului plen al CL a fost un proiect care prevedea „restabilirea salariilor de bază pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara, în funcție de performanțele profesionale ale acestuia”. Practic, de la 1 aprilie 2018, unele salarii ar fi urmat să fie modificate. „Raportul Serviciului Juridic este demn de un serviciu avocățesc plătit de cei vizați de reducerea salariului. Îi invit pe autori să plece, să se facă avocați în disputele cu primăria, pentru că ei nu servesc această instituție, decât foarte sporadic (…) Unde am ajuns, cât de bolnavă este această instituție? Din păcate, nu am pârghiile s-o însănătoșesc. Voi recurge la cele pe care le am, cu toate riscurile de rigoare. Cu riscul unor procese”, declara primarul Nicolae Robu, înaintea plenului. Edilul spunea că vrea să facă ordine și că ar putea lua măsuri care să afecteze toți angajații PMT.

Patru ceasuri mai târziu, în plen, Robu s-a răzgândit. „Am retras proiectul, având în vedere că juriștii au semnalat, după părerea lor, că nu ar fi legală nu diminuarea salariilor, ci restabilirea salariilor ținând seamă și de calitatea prestației angajaților, nu numai de poziția pe care sunt angajați. Juriștii au susținut că nu ar fi legală această abordare și eu nu doresc să fac ilegalități (…) Am cerut aparatului de specialitate să se adreseze Ministerului Muncii. Să ne spună cum interpretează ei, ca inițiatori ai legii, prevederile din lege. Textul atât de invocat că salariații angajați pe aceeași poziție în structuri diferite trebuie să fie remunerați la fel nu ne vizează pe noi. Eu nu am vrut să diferențiez salariile în funcție de locurile unde lucrează diverșii angajați. Am vrut să le diferențiez în funcție de calitatea prestației, pentru că mi se pare absurd ca angajați care fac o anumită muncă într-o structură și au calificativul «foarte bine» să aibă același salariu cu colegi din aceeași structură, care fac aceeași muncă, dar care au fost evaluați cu «bine»”, susține primarul. Ministrul Muncii este Lia Olguța Vasilescu, ai cărei subordonați trebuie acum să rezolve dilemele de la Timișoara.

Am spus că dacă trebuie să fie uniforme salariile, putem să le uniformizăm și în jos, nu doar în sus. O să văd, mă doare sufletul, pentru că sunt angajați, e adevărat, nu foarte mulți, care chiar își fac treaba (…) și care lasă urme, alături de mine, chiar sunt membri ai echipei care lasă urme în acest oraș. În timpul acesta, alții își bat joc pur și simplu și sfidează cetățenii, investitorii și mă sfidează și pe mine.
Nicolae Robu, primarul Timișoarei

Edilul invocă neclaritatea legii. „Juriștii PMT sunt convinși că interpretează corect legea. Eu, pe de altă parte, consider că ar fi absurd să fie așa cum pretind ei. Legea este neclară (…) Mi s-au adus texte de lege, le-am citit și eu, și am văzut că legea este ambiguă, este interpretabilă. Pe mine m-a deranjat nu rezoluția finală a Serviciului Juridic, ci modul în care a fost întocmit acel material, care nu seamănă cu un aviz juridic, ci exact cu o pledoarie avocățească în favoarea angajaților care ar fi fost afectați de această restabilire a salariilor. Nu am pus nicio presiune pe juriști. Le-am spus că dacă au abordare avocățească, atunci să se facă avocați (…) Pot să fac distincția înte un aviz de legalitate și o pledoarie avocățească. Este o solidaritate între acești angajați ai primăriei, eu știu mai multe. pentru că au fost obișnuiți să fie toți la superlativ apreciați, să ia salarii cât mai mari cu toți. Din păcate, sistemul este nesănătos, pentru că ar trebui să permită această diferențiere a salariilor”, a completat Robu.

Pe lista celor propuși pentru reducerea salarilor erau 13 persoane, printre care fostul arhitect-șef Andreea Stănilă sau Mirela Toc, funcționara care a protestat, anul trecut, în fața primăriei. Aceasta din urmă, de altfel a și vorbit în plen, invocând discriminările la care este supusă, pentru că, susține ea, „nu este obedientă”. Cei 13 sunt singurii angajați din PMT care au obținut la evaluare calificativul „bine”. Restul funcționarilor au fost notați cu „foarte bine”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Rezultate în Timiş. Elena Lasconi pe prima poziţie, Nicolae Ciucă abia pe locul 6

Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…

27 de minute ago

Liderul PSD Timiș e încrezător în succesul lui Ciolacu în turul doi

Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…

29 de minute ago

Şocant. Călin Georgescu se desprinde în câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale

TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…

O oră ago

Numărătoare paralelă USR pentru Timişoara: Elena Lasconi, pe primul loc cu 36%

Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…

3 ore ago

Bucurie maximă la sediul USR Timiș, la aflarea rezultatelor exit-poll

Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…

3 ore ago

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

4 ore ago