Vrea primaria sa renoveze stadionul? Dobra (CJ Timis): Trebuie daramate si reconstruite tribunele

Primarul Timișoarei vrea să preia stadionul „Dan Păltinișanu”, să-l renoveze și să-l păstreze în funcțiune. CJ Timiș nu e dispus să-l cedeze, pentru că, oricum, ce vrea primarul nu e posibil. Călin Dobra susține că nu se poate face decât o reabilitare totală, care ar presupune inclusiv culcarea la pământ a tribunelor.

Nu există cale de împăcare între Primăria Timișoara și CJ Timiș în ceea ce privește stadionul „Dan Păltinișanu”. Proprietarul, adică Județul, nu vrea să mai investească în vechea arenă, despre care spune că nu este sigură, și nu vrea să-și asume niciun fel de risc. Primăria, prin vocea edilului-șef, susține că vrea să preia stadionul, să-l repare și să-l folosească mai departe. E la fel de adevărat că primarul a recunoscut că nu și-ar asuma stadionul în starea în care este acum, dar a propus să se facă investiții. Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că lucrurile nu sunt atât de simple. „Avem o expertiză care ne arată foarte clar care este situația structurii acestuia, aflată într-o stare avansată de degradare. La un moment dat, tot acești specialiști vor spune că nu vom mai putea interveni sau nu vom mai putea intra de niciun fel pe stadion. Mi-e greu să spun când se va întâmpla asta, specialiștii sunt cei care vor decide. O tribună este deja închisă pentru public, tocmai pentru a nu risca vreo tragedie”, explică Dobra.

Șeful CJ susține că expertiza mai arată ceva extrem de important: nu pot fi făcute doar simple reparații. „Structura de rezistență este problema. Conform expertizei, nu există renovare. Discutăm, în cea mai bună variantă, despre o reabilitare, dar această reabilitare înseamnă o reabilitare în totalitate: de schimbare de tribune… Reabilitarea presupune «raderea» în totalitate a tribunelor. Stadionul e construit dintr-un beton care nu mai este betonul recomandat pentru astfel de construcții, ținând cont de rezistență. În acest moment, nu are aviz de siguranță în caz de incendii, pentru că este construit înainte de 1989 și nu necesită aceste avize. În momentul în care îl aduci la normativele în vigoare, care presupun distanțe între scaune, scări, foarte multe căi de ieșire, este, de fapt, un nou stadion”, a mai declarat Călin Dobra.

Din decembrie 2017, la CJ Timiș există o hotărâre despre începerea procedurilor de elaborare a documentațiilor necesare în vederea dezvoltării unui complex sportiv pe actualul amplasament al stadionului „Dan Păltinișanu”. Aceasta se bazează pe un raport de expertiză întocmit de SC Europroiect SRL. „Gradenele tribunelor din incinta stadionului prezintă cele mai multe degradări, din cauza clasei de beton necorespunzătoare şi a vechimii stadionului, degradările fiind cele mai pronunţate în zona de Sud s(…) Gradenele trebuie refăcute complet în acele zone, deoarece au suferit degradări iremediabile. Toate scările de acces trebuie refăcute, având în vedere că s-au tasat diferenţiat şi sunt foarte degradate, punând în pericol siguranţa spectatorilor şi a personalului din incintă”, scrie în raport. Experții propuneau două variante: realizarea unui stadion acoperit, cu structură metalică sau din beton armat, respectiv reabilitarea stadionului, cu realizarea unor tribune acoperite pe rambleul actual consolidat. Stadionul „Dan Păltinișanu” are o suprafață totală de 55.423 mp, din care 38.193 mp suprafață construită. Arena are în prezent 32.821 locuri pe scaune și o instalație de nocturnă de 1.456 lucși. În 1963, când a fost construit, avea o capacitate de 40.000 de locuri. Stadionul este în proprietatea CJ Timiș din 2002.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

2 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

4 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

4 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

7 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

7 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

7 ore ago