De mai bine de trei luni. De atâta timp „bântuie” prin ministere, la București, actul care ar rezolva problema transportului cu vaporașe pe Bega. O spune, sub semnătură, un secretar de stat din Ministerul Transporturilor. Primarul Nicolae Robu spune că a găsit sediu pentru instituția care va administra canalul și oferă o soluție total diferită de cea susținută de Transporturi.
Haos total în ceea ce privește vaporașele de la Timișoara. Și totul, pe multe milioane de euro pe care primăria ar putea fi nevoită să le restituie, dacă nu rezolva transportul pe Bega până la 30 iunie. Nu mai departe de săptămâna trecută, deputatul PNL Marilen Pirtea vorbea despre un amendament respins în Comisia de mediu, care ar fi pus capăt disputei. „A căzut pur și simplu pentru că era propus de PNL, iar majoritatea grosieră a blocat acest proiect. Mi se părea normal ca parlamentarii de Timiș, chiar și cei PSD, să susțină acest proiect, să facă lobby pentru a trece. Este un proiect pentru Timișoara, nu este un proiect pentru PNL, pentru Pirtea sau pentru Robu”, spunea Pirtea, pe 19 aprilie. Pe 18 aprilie, deputatul PNL Pavel Popescu primea însă un răspuns cât se poate de oficial de la Ministerul Transporturilor, pe care îl interpelase în această problemă.
„Având în vedere că Administrația Bazinală de Apă Banat, sucursală cu personalitate juridică a Administrației Naționale Apele Române, deține în administrare, printre altele, bazinul hidrografic al râului Bega, respectiv râul Bega, domeniul public al statului, și înființarea unei «Administrații a Canalului Bega» în subordinea Ministerului Transporturilor ar afecta ABAB (imposibilitatea funcționării acestei instituții), ținând cont de faptul că infrastructura sistemului național de gospodărire a apelor, administrată de Administrația Națională «Apele Române», este parte componentă a infrastructurii critice la nivel european, reprezentând un interes strategic și la acest nivel (…) Ministerul Apelor și Pădurilor a inițiat în luna ianuarie 2018 un proiect de ordonanță a guvernului pentru modificarea și completarea OG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale «Apele Române», astfel că: la articolul 3, alin. (1), după litera s) se introduce litera ș) cu următorul cuprins: «prin excepție de la prevederile art. 25 din OG 22/1999 privind administrarea porturilor și a căii navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum și desfășurarea activităților de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre a guvernului se stabilesc unitățile cu personalitate juridică prevăzute în Anexa 1 la prezența ordonanță care pot îndeplini și funcția de administrație pe cale navigabilă, în condițiile legii»”. Prin completarea art. 3, alin. (1) din OUG 107/2002, Administrația Bazinală de Apă Banat va îndeplini și funcția de administrație de cale navigabilă și nu se va înființa o altă entitate în subordinea Ministerului Transporturilor. Ministerul Transporturilor a avizat propunerea legislativă a Ministerului Apelor și Pădurilor, proiectul de act normativ se află în circuitul de avizare”, transmitea, pe 11 aprilie, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.
Între timp, după ce a anunțat, din Portugalia, că a găsit sediu pentru viitoarea administrație a canalului Bega, primarul Nicolae Robu spune că a vorbit și la Ministerul Transporturilor, „Am vorbit la Ministerul Transporturilor. Nemodificându-se legea, după ce s-a respins amendamentul pe care l-am propus prin domnul deputat Marilen Pirtea, nu mai poate Ministerul Apelor să facă această structură și până la urmă o va crea Ministerul Transporturilor. Desigur, într-o anumită înțelegere la nivelul guvernului cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Și atunci, sediul ne-a fost cerut nouă tot prin această idee, că se fac pregătirile. Am dat sediul, l-am comunicat luni dimineața la prima oră, este casa unde a fost biblioteca județeană. Este un spațiu de pe str. General Magheru nr. 24, 105 metri pătrați, l-am dat Ministerului Transporturilor ca sediu pentru viitoarea regie de administrare a Căii Navigabile Canalul Bega din subordinea/structura sa. Guvernul pregătește documentele și presupun că va da o ordonanță sau o hotărâre. Doamna secretar de stat n-a vorbit în nume propriu, mi-a spus că s-a discutat la acest nivel și problema se va rezolva”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.
Recapitulăm. Ministerul Transporturilor susține că, printr-o modificare asumată de Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Bazinală de Apă Banat va fi și administrator de cale navigabilă, fără să fie nevoie de înființarea unei noi structuri la Transporturi. Primarul Nicolae Robu afirmă, pe de altă parte, că Ministerul Transporturilor va înființa structura, pentru că Apele nu pot face acest lucru. Municipalitatea a dat oricum în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Apelor și Pădurilor și Guvernul României, cărora le cere să creeze structura Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega. Între timp, actul care ar rezolva întreaga dispută se plimbă liniștit printre ministere… Cu șase milioane de euro, banii timișorenilor, în spate.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa lucrări…
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…