Categories: Economic

Internet gratis de la UE. Peste 40 de localitati din Timis s-au aratat interesate

Uniunea Europeană alocă 120 milioane de euro pentru rețele gratuite de Wi-Fi. Pe portalul dedicat s-au înscris deja peste 10.000 de localități din întreaga Europă. Ceva mai mult de 40 dintre acestea sunt din Timiș.

Portalul #WiFi4EU, prin care localitățile vor beneficia de programul UE de implementare a rețelelor de Wi-Fi gratuit, are deja peste 10.000 de înscrieri, a anunțat, vineri, Reprezentanța Comisiei Europene în România, citată de digi24. Programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vizează să distribuie în până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless. Ideea este simplificarea la maximum a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv în cele mai îndepărtate localități.

Pentru a cere aceste „bonuri”, reprezentanţii comunităților locale trebuie să se conecteze la site-ul dedicat, unde există o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. În baza bonului, companiile se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite. Localitățile în care vor fi instalate astfel de rețele trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza Internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar CE a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă. Din județul Timiș s-au înscris pe acest portal aproape jumătate dintre localități. Puteți consulta aici lista integrală.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

12 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

16 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

19 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

19 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

21 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

22 de ore ago